Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери пристигна в София късно вечерта в сряда. В четвъртък той ще разговаря с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов за разнообразяването на енергийните доставки.

Изключително присъствие на полиция, жандармерия и специални части има в Триъгълника на властта около площад „Независимост”. Към 9:00 часа, минути преди срещата на Кери с държавния глава Росен Плевнелиев, районът пред Президентството бе буквално стерилен. Всички кошчета за боклук бяха изпразнени с протокол след проверки за взривни устройства.

Джон Кери е вторият държавен секретар, който посещава София. Преди точно години в столицата бе и Хилари Клинтън, която изпълняваше ролята на първи дипломат в първия мандат на Обама.

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй”. Борбата с корупцията и с тероризма също са в списъка с темите за обсъждане.

Заради посещението на Джон Кери в столицата от тази сутрин движението на коли в района около президентството и Министерския съвет ще бъде забранено, както и престоят и паркирането в зоните на площад „Александър Първи” и пред Народното събрание.

Заради посещението на американския държавен секретар столичани, които живеят на централния бул. „Евлоги Георгиев”, получиха специални указания от МВР. Някои от кооперациите в центъра на Столицата осъмнаха с бележки на входовете, на които МВР предупреждава гражданите да не отварят прозорците си на 15 януари от 9:00 часа сутринта до 21:00 часа.

Хората са предупредени и да не паркират автомобилите си на улицата. Полиция и „Градската мобилност” обаче започнаха акцията по премахването им още в сряда.