Над западните и централни райони на страната облачността ще се увеличи като още преди обяд на места вече ще има превалявания.

След пладне и до полунощ валежите ще се усилят, на много места в западната половина от страната ще са интензивни, придружени от гръмотевици. Ще има и градушки, информират синоптиците.

Вятърът ще е слаб от запад-югозапад, но ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевичните бури. В Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, а вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще е до умерен.

През нощта срещу сряда и там ще се развие купесто-дъждовна облачност, на отделни места ще има валежи и гръмотевици. Максималните температури в Западна България ще са между 25° и 30°, а в Източна ще са 30-34°.

В сряда в цялата страна ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има валежи с гръмотевични бури и градушки. Максималните температури ще бъдат от 25° до 30° в западната половина от страната, до 32-34° на места в източната.

Оранжев код в 6 области в Северозападна България обяви за 22 юли Националният институт по метеорология и хидрология. Оранжевият код за опасно време ще е в сила за областите Враца, Плевен, София област, Пазарджик, Ловеч и Габрово, където ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални валежи, гръмотевични бури и условия за градушки.

Поради същите метеорологични условия Жълт код е обявен за областите Видин, Монтана, София – град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Русе и Велико Търново.

Правила за поведение при бури:

МВР припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и гръмотевични бури. Специалистите съветват, ако сте вкъщи или на работното място, да изключите от мрежата всички електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балкони, прозорци.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

При възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и да уведомим нашите близки, съседи и колеги.