Млади музикални таланти от Националното музикално училище „Л. Пипков“ ще дебютират на сцената на зала „България“ в следващия концерт от програмата на Европейския музикален фестивал. На 29 април 6 деца от учебното заведение ще се изявят на голяма сцена като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио. Виктор Костов, Дарина Дикова, Лора Маркова, Изабел Маркова, Цоньо Цветков и Ива Банова са сред най-изявените възпитаници на училището и вече са участвали с успех в редица международни конкурси и състезания. Те спечелиха привилегията да участват в концерта от Европейския музикален фестивал след като се явиха на специално прослушване, проведено в края на м. януари. Техните първи стъпки с професионален оркестър ще бъдат подкрепени от опитния маестро Григор Паликаров, който ще дирижира концерта. В програмата ще се изяви и студентът от Националната музикална академия Фарадж Акбаров (кларинет), носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2014 г.

„Европейски музикален фестивал“ е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата на Р. България. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Пианистите Виктор Костов и Дарина Дикова са ученици от класа на Мария Богданова и са лауреати на редица конкурси като „Св. Обретенов“ в Провадия и „Музиката и земята” в София. Младите таланти ще свирят соловите партии в Концерт за две пиана и оркестър в до минор от Йохан Себастиан Бах. Изпълнителите на ударни инструменти Цоньо Цветков и Ива Банова също са сред солистите в концерта на 29 април. Цоньо е от класа по ударни на Искра Палиева, а Ива е ученичка на Мария Палиева. Даровитите младежи ще представят по една част от Концерта за маримба и оркестър, създаден от съвременния френски композитор Еманюел Сежурне. С виртуозната пиеса за виола и оркестър „Венециански карнавал“ по тема на Паганини в концерта ще участва и Изабел Маркова от класа по виола на доц. Стефан Жилков. Тя е носител на първи награди от конкурсите „Св. Обретенов“ в Провадия, „Добрин Петков“ в Пловдив и Международния конкурс в Ниш (Сърбия) през 2013 г., и е участвала на Международния фестивал за камерна музика „Музика Мунди“ в Белгия през 2013 и 2014 г. Най-младата солистка на концерта ще бъде 11-годишната цигуларка Лора Маркова – ученичка в класа на Благородна Танева. Лора е посещавала майсторски класове при известните преподаватели проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг и Леонид Кербел. През 2014 г. тя взе участие в престижния фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Майн), организирани от Европейската централна банка, както и във  фестивала „Музика  Мунди“ в Белгия.

На финала в програмата на концерта ще се изяви роденият в Азербайджан кларинетист Фарадж Акбаров. Той ще представи Концерт за кларинет от Аарон Копланд – творба, която е предизвикателство както за солиста, така и за оркестровия състав.  
От няколко години Акбаров е студент в Националната музикална академия при доц. Борислав Йоцов. Младият изпълнител има редица успешни изяви като солов и камерен музикант. През 2012 г. свири с камерен ансамбъл „Демократичен септет” по време на „Beethovenfest” в град Бон, Германия, а през 2014 г. участва в концерт на ансамбъл „3/4", посветен на  115-годишнината от рождението на Панчо Владигеров  в  “Mалый зал“ на Московската консерватория „П. И. Чайковски“.  През 2014 г. Фарадж спечели първа награда от Международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната награда на конкурса – майсторски инструмент „Patricola Virtuoso”, както и възможността да бъде солист с оркестъра на Класик ФМ радио.
 
Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.