Вече няколко месеца малчуганите от дома за деца, лишени от родителски грижи, „П. Р. Славейков“ в София рисуват с доброволците от фондация „Дечица“ картини, които днес ще бъдат предложени на благотворителна разпродажба. Приходите ще са за обзавеждането на ново клубче, в което децата и доброволците да се събират, да учат и да работят заедно, както и в подкрепа на облагородяването на района, започнало по инициатива на ентусиастите от сдружение „За Илинден“.

Гостите на празника ще могат да си закупят десетки картини, в които децата от Дом „Славейков“ с помощта на доброволците от фондация „Дечица“, изобразяват света, в който са лишени от родителска любов, но имат подкрепата и обичта на обществото. Мястото на благотворителната инициатива е символично – край арката на бившите германски казарми от Втората световна война в столичния район Илинден (на ул. „Пиротска“ в частта й в квартал Западен парк). Дълги години междублоковото пространство стои пустеещо, буренясало и неугледно, до момента, в който няколко местни младежи решават, че така не е редно – и увличат съкварталци, включително малчуганите от дом „Славейков“ и доброволците от „Дечица“, за почистването и облагородяването му. Водени от сдружение „За Илинден“, всеотдайните софиянци вече създадоха цветна градина и иззад храсталаците разкриха пресъхнала чешма, която ще бъде възстановена с част от приходите от днешната благотворителна разпродажба.

Много смях и много усмивки имаше по време на създаването на тези картини. „До една те са невероятни и изключителни.“ – казва в интервю за bTV Radio управителят на „Дечица“ Богдана Манова. Фондацията е група от ентусиасти, които вече пета година работят с малчуганите от Дом „Славейков“ – с вниманието на доброволци, специалисти, преподаватели и арт терапевти децата се чувстват абсолютно свободни и щастливи, посочва ръководителят на организацията. Направеното от децата специално за събитието тази вечер показва на малчуганите колко много любов има на света, колко много щастие и мечти, които могат да постигнат. „Това е най-важното, защото любовта е това, което кара децата да растат и да се усмихват.“ – вярва Богдана Манова.

Част от сюжетите на картините са вдъхновени от интересните места, които децата и доброволците са посетили заедно. Това е процесът на опознаване на света и на себеопознаване – възможността на децата без семейства да научават и да се изразяват. „Когато това рисуване и изкуството се случват с много свобода, много любов, много подкрепа от страна на възрастния човек в лицето на доброволец-приятел на детето, тогава нещата наистина се получават добре, защото децата виждат, че могат много. Надяваме се това да им помогне за вбъдеще да изградят добра и силна самооценка, защото те наистина са страхотни и ние им вярваме.“ – каза управителят на фондация „Дечица“ в интервю на Светослав Николов по bTV Radio.

Освен картини на децата от Дом „П. Р. Славейков“ и живеещи в района малчугани, творили с радост заедно, в подкрепа на инициативата ще се предлагат и редки издания на стари книги с автори от Христо Ботев до Марина Цветаева.

Събитието, озаглавено „Дечица за Илинден“, е с начален час 18:30. То ще започне с театрална пиеса – децата от Дом „П. Р. Славейков“, с които работят доброволците от „Дечица“, я подготвят от дълго време и тя ще е специален поздрав за всички гости. На благотворителната разпродажба ще бъдат предложени и сувенири, изработени от малчуганите по време на заниманията с помагащите им възрастни. „Ще е весело, непринудено, приятелско и артистично. Заповядайте да ни подкрепите!“ – казват организаторите в своята покана на фейсбук страницата на събитието.

Набирайки средства за ново клубче и за облагородяване на района, благотворителната изложба тази вечер ще покаже на децата нагледно смисъла на това да изграждат, да създават и да правят света по-добър с любов, желание и старание. „Вярваме, че това ще им помогне да изградят много хубави качества в себе си. С течение на времето самите деца, които участваха в почистването и озеленяването на градинката, видяха промяната там. Това е тяхното място, техният пристан, там те са работили и влагали сърцето си. Няма нищо по-естествено от това нашата изложба да се състои в градинката при арката. Защото сме щастливи, че тя е точно такава, каквато изглежда. Искаме и другите хора да дойдат и да видят колко много неща може да направят хората, когато работят заедно и го правят с обич.“ – каза още Богдана Манова, управител на фондация „Дечица“, в интервюто по bTV Radio за този символ на живота с любов.

Интервюто на Светослав Николов можете да чуете в прикачения файл.

Щастливите моменти от създаването на картините за благотворителната изложба можете да съпреживеете с фотосите, публикувани тук на сайта на Jazz FM, част от bTV Radio Group.