С 15 гласа „против”, 4 „за” и 1 „въздържал се”, здравната комисия в парламента отхвърли законопроекта на Волен Сидеров и група депутати, с който се разрешава пушене на закрито в специално обособени помещения, съобщи Капитал.

В мотивите си вносителите са посочили, че забраната е довела до закриването на 30 хил. работни места и е допринесла за намаляването на приходите в бюджета с 300 млн. лв, пише изданието.

По време на заседанието „Атака” получиха подкрепа от своите конкуренти за националистическия вот от Патриотичния фронт, които настояват за позволяване на цигарен дим в обособени помещения, но с тежки глоби при нарушения на разделението между пушачи и непушачи.

"Показанията за връщане на тютюнопушенето в обществени помещения могат да бъдат икономически, политически, но не и медицински", коментира пред вестника председателят на комисията проф. Стоян Тонев от ГЕРБ.

МЗ и съсловните организации на лекари, зъболекари, фармацевти и медицински сестри изказа позиции в подкрепа на сегашното положение.

Ресторантьорите пък повториха отдавна известната си позиция, че сегашното положение удря по бизнеса им, а техни недобросъвестни колеги допускат цигарен дим в заведенията си.