Представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са започнали одит и проверки на електроразпределителните дружества и "Топлофикация София" ЕАД, съобщиха от регулатора.

Причината са сигнали от граждани и организации за нередности от страна на ЧЕЗ, EVN и Енерго-про. Днес проверки започнаха и в "ЕРП Златни пясъци" АД и "Топлофикация София" ЕАД, допълват от ДКЕВР.

Одитираният период е за 5 години назад – от 1 юли 2008 г. до 30 ноември 2013 г. Проверките ще продължат 4 месеца, но срокът може да бъде удължен. В зависимост от тежестта на констатираните нарушения ДКЕВР ще предприеме необходимите действия съобразно своите правомощия, посочват от там.

“EVN” декларира пълно съдействие и подкрепа както на експертите на ДКЕВР, така и на всички институции, заинтересувани от дейността на компанията в съответствие със законовата и регулаторна рамка”, се казва в съобщение на компанията.

Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че през 2011 и 2012 г. трите енергодружества в България са извършвали десетки нарушения при възлагането на обществени поръчки. Агенцията констатира още, че ДКЕВР е била политически зависима и не си е вършила работата в периода на проверката.