Държавният енергиен регулатор започва проверки на електроразпределителните дружества.

Парламентарната енергийна комисия се събира извънредно, ще бъдат изслушани обясненията на ЕРП-тата за начина на формиране на сметките за зимните месеци.

Управляващите настояват за големи глоби за грешно отчитане на сметките. Ще се проверява точността на измервателните уреди, с които се отчитат електромерите на потребителите.

Проверката се налага, след като абонатите на „Енерго-про” са получили две сметки с един и същи краен срок за плащане. От дружеството в Североизточна България отказаха интервю по темата с двойните сметки. В писмено становище припомниха, че абонатите ще могат да платят разсрочено - до две седмици по-късно.

От EVN България успокоиха, че хората ще получат само една фактура. От енергодружеството засега се въздържат да обобщят с колко точно са по-високи празничните сметки.

От ЧЕЗ също подготвят една фактура, в която се отчита и потреблението по празниците и увеличението на цената на тока. Клиентите на дружеството, което работи в Югозападна България, също имат право и да разсрочат сметките си.