Днес е световният ден на книгата и авторското право. Това е празник на всички автори на книги, читатели, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване.

Идеята за този празник произхожда от деня на Свети Георги Победоносец в Каталуния, където на 23 април се подарява книга. През 1996 г. за първи път се чества Световния ден на книгата и авторското право, по решение на ЮНЕСКО.

У нас празникът ще се отбележи с редица инициативи.

Във Факултета по журналистика на Софийски университет организират акция за стимулиране на четенето на научни книги.

Празникът ще завладее градските пространства чрез инициативата "Пусни книга на свобода", която насърчава обмена на книги чрез онлайн платформата Bookcrossing и нейни временни щандове из градовете.

За поредна година в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, ще бъдат раздадени и наградите на Асоциация „Българска книга” „Рицар на книгата” за журналисти и общественици, допринесли най-много за популяризирането на четенето и литературата през изминалата година.

В Добрич и Бургас организират маратон на четенето, който ще започне в 10 часа в регионалните библиотеки на двата града и ще приключи в 17 часа.

Във Варна пък ще се проведе литературно четене с авторски текстове на местни поети и писатели.