България отбелязва 107 години от обявяването на Независимостта на страната.

Тя е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата „Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. По този повод в цялата страна са предвидени редица мероприятия.

Велико Търново е център на тържествата. Предвиден е безплатен пешеходен тур по стъпките на Фердинанд. Екскурзоводи ще разкажат за вълненията и последните колебания на българския княз преди прочитането на манифеста.

„Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!”. Последните думи от манифеста на Фердинанд отекват в съзнанието на българите вече 107 години. Знакови остават не само те, но и местата, откъдето е минал князът слизайки от влака на гара Трапезица, за да провъзгласи Независимостта.

От храма на Асеневци – „Св. Димитър”, се отправил към църквата „Св. Четиридесет мъченици”. В двора на го очаквали духовенството, кмета и първенците на града.

„Именно в този храм, запазил духа на второто българско царство, свидетел на толкова събития в нашата история за първи път прочитат манифеста от олтара на храма, с който българската държава става един равноправен член на всички европейски държави по това време и окончателно скъсва със своята стара история и поема новия път на развитие”, разказва Румяна Павлова, екскурзовод към РИМ-Велико Търново.

А Фердинанд получава титлата цар. С почести и тържествен молебен множеството било посрещнато и в стария митрополитски храм, носещ името на „Светите апостоли Петър и Павел”. През малката порта на Царевец, тържествената процесия се отправила към върха на хълма, където манифестът бил прочетен втори път.