В първата част от кампанията по пролетното почистване на София са премахнати 47 от общо 106 регистрирани нерегламентирани сметища, изнесени са над три хиляди тона отпадъци, засадени са повече от 1500 храсти и дървета и са се включили над 7600 доброволци, съобщи пред bTV Radio Стефка Енчева от Столичния инспекторат. Тази година чистим столицата на два етапа, като финалът на инициативата ще бъде на 22 май.

До началото на кампанията по пролетното почистване на София на 25 март са описани 106 нерегламентирани сметища, от които до момента се премахнати 47. С техника, предоставена от 72 фирми – спонсори и дарители, от тях са извозени близо 1800 тона отпадъци. До края на май се очаква да бъдат ликвидирани общо 90 % от незаконните сметища, обеща в интервюто в предаването „За София“ Стефка Енчева. Тя обясни, че най-често по този начин се замърсяват крайградските и периферните зони – Възраждане, Подуяне, Красна поляна, Надежда, Искър, Нови Искър и Панчарево, като в централната част на София няма описано нито едно такова място. Отделно са извозени и 1800 тона едрогабаритни отпадъци. Към площадката за преработка на биоразградими отпадъци са изнесени 91 тона трева, клони, листа и храсти. Използвани са общо 393 специализирани машини.

В пролетното почистване на София до момента се се включили над 7600 доброволци, които са заявили своето участие в Столичния инспекторат. Те основно се грижат за междублоковите пространства, спортни и детски площадки. „Това, което доброволците правят, е за жителите на столицата, защото на всеки му е много по-приятно, когато излезе по работа или на разходка, наоколо да е чисто и свежо. Освен това така засвидетелстваме и своята съпричастност, защото, когато почистим дадена територия, после се чувстваме ангажирани с това да я опазим чиста.“ – посочи пред bTV Radio Стефка Енчева.

Залесяването е другият акцент в пролетното освежаване на града. До момента са засадени над 1200 храсти и 350 дървета. Залесявания са направени в парка „Врана“, в район Надежда, в квартал Люлин, по протежението на булевардите „Сливница“ и „Царица Йоанна“.

От 16 до 22 май пролетното почистване на София навлиза във втория етап под мотото „За едно по-чисто лято“. Основната работа ще бъде изнесена в парковете и в крайградските зони. Усилията приоритетно ще бъдат насочени към райони като Нови Искър, Панчарево и Кремиковци. Ще се чистят парковете Борисова градина, Ловен, Врана и Витоша. Ще се премахват ръждясали табели, основно в районите Сердика, Надежда и Люлин, а стълбовете по булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Александър Стамболийски“ ще бъдат обработени с антиплакатна боя, съобщи още Стефка Енчева от Столичния инспекторат в интервюто, което можете да чуете в прикачения файл.

Информация за кампанията по пролетното почистване на София Столичният инспекторат предоставя на тел. 937 75 02, на място в централата и в отделите по райони. Подробни указания за кампанията са публикувани и на сайта на инициативата: http://spring.inspectorat-so.org/.