Носителят на Голямата награда и Наградата на публиката на конкурса Shure Montreux Jazz Voice Войчех Мирчек и пианиста Павел Томашевски – виртуозен изпълнител на джаз и класическа музика, ще гостуват за концерт в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak, организиран от агенция „Кантус Фирмус“. Двамата музиканти от Полша ще представят своя албум LOVE REVISITED, с който печелят редица награди и предизвикват интереса на критиката. Стилната програма на диска е съставена от песни от репертоара на Ела Фицджералд, Нат Кинг Кол и Франк Синатра, създали класическата традиция в джаза. Събитието е на 10 юни от 20:00 ч. в столичния  Sofia Live Club и се организира със съдействието на Полския институт.

Силата на дуото Мирчек – Томашевски е в комбинацията на две ярки индивидуалности, с тяхната музикална креативност и грижа за всеки художествен детайл. Двамата изпълнители умеят да водят музикален диалог, показват своята концепция с активна импровизация, с моменти на размишление, добавяйки винаги и малко чувство за хумор. Всяко тяхно изпълнение е на най-високо художествено ниво.

Войчех Мирчек е роден през 1987 г. в Полша и израства в семейство на музиканти. Първоначално учи виолончело и пиано. По-късно се насочва към джаза и взема уроци по пеене в Музикалната академия в Катовице, където впоследствие се дипломира.  Мирчек развива своята вокална техника, като комбинира инструменталния подход и класическата джаз традиция с изпълнение на стандарти и импровизации. Певецът получава признание в Монтрьо през 2013 г., след което започва работа над албума LOVE REVISITED, реализиран през 2014 година.

Павел Томашевски е роден през 1983 г. и завършва Музикалната академия в Катовице с магистърска степен в две специалности: пиано и композиция. Като водач на джаз формацията „Томашевски трио“ той става носител на награди от редица важни джаз конкурси в Полша, сред тях конкурсите в Краков и Вроцлав. Развива активно своята кариера и свири с музиканти като Мария Шнайдер, Найджъл Кенеди, Ерик Мариентал, Дийн Браун, Михал Урбаняк, Ярек Сметана, Гжегож Нагурски и др.

Мирчек и Томашевски са една от най-интересните джаз формации в Полша от изминалото десетилетие. Техният концерт от Sofia Jazz Peak влиза в рамките на   „Европейски музикален фестивал“ - част от календара на културните събития на Столичната община. Фестивалът се провежда със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк. Двата фестивала -  Sofia Jazz Peak и „Европейски музикален фестивал“ бяха отличени в края на м. май тази година със знака на платформата „Европа за фестивалите, фестивалите на Европа“, организирана от Европейската фестивална асоциация.
Билети за концерта могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди концерта.

Sofia Jazz Peak се организира за първи път през 2003 г. Негова основна цел е да бъдат представени на българската публика най-интересните изпълнители на съвременния джаз и други близки до него стилове. Концепцията на фестивала се опира на максималната свобода в дефиницията за джаза. Повечето от гостуващите музиканти са изпълнители от световна класа. Сред тях са Ал Жеро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Мейсио Паркър и други, както и много български майстори на джаза като Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Ангел Заберски и др.