"Здравеопазването ни не боледува отсега и ситуацията, която наблюдаваме днес и в която лекарите се оплакват от недофинансиране и липса на реформи, хронично се повтаря." Това заяви пред bTV д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

"Проблемите в здравеопазването трябва да се решат на най-високото ниво в държавата, а именно в парламента. Още от Тройната коалиция, като се мине през управлението на ГЕРБ и няколкото здравни министри там и се стигне до днешната министърка, всички са имали идеи и са се опитвали да започнат реформи в здравната система, но когато тези предложения са стигали до парламента и те образно казано са изчезвали”, смята Константинов.

По думите му един от симптомите, че здравната система не се управлява добре, е големият брой на хоспитализациите. Преди няколко години техният брой бил около 1 милион годишно, докато сега тази бройка е около 2 милиона. „Тъй като българите не сме се увеличили двойно, изводът е, че парите за здравеопазване просто не се управляват добре”, каза още бившият министър.

Той обаче се обяви против актуализацията на бюджета, за която по-рано апелира пред bTV Георги Кадиев от БСП. „Аз като лекар бих искал да се дадат максимално количество пари в здравеопазването. Проблемът е, че дори и да се дадат допълнителни пари за здравеопазването, протестиращите лекари и болници няма да видят тези допълнителни средства, а ще изтекат в установилите се в системата лобита”, смята д-р Стефан Константинов.