От днес окончателно влиза в сила електронният болничен. Досега лекари и зъболекари имаха 6-месеца гратисен период, в който можеха да подават към осигурителния институт данните за издадените болнични на хартия.

Преходният период беше предвиден за лекари, частни практики и здравни заведения, които към 1 януари нямаха техническа готовност за подаване на данните по електронен път.

От началото на годината досега в електронния регистър на НОИ са постъпили данни за над един милион и 400 хиляди болнични листа. Под 8 хиляди пък са тези на хартия - разликата е голяма, облекчението - също.

За да издават новия болничен, лекарите трябва да имат електронен подпис, да са регистрирани чрез уеб приложението в сайта на осигурителния институт и да са получили уникален номер за услугата. Регистрация за тези номера са направили над 8 500 лечебни заведения. Д-р Христина Димитрова е издала над 100 болнични по електронен път от началото на годината, затруднения възникнали само при три.

„Оказа се, че това е едно облекчение в работата. Отначало имахме някои съпротиви като всяко ново нещо, знаехме, че само в Полша работят по този начин, но се оказа технически доста лесно и удобно”, коментира тя.

В Осигурителния институт не очакват затруднения, защото системата работи вече 6 месеца.

„Сравнително бързо свикнаха, няма оплаквания от софтуера и всичко е наред. Така че не мисля, че ще има притеснения за някого”, заяви Ирина Папазова, директор на ТД НОИ-Варна.

От Осигурителния институт напомнят, че джипитата ще продължат да издават хартиен болничен на пациента, за да може той да го представи на работодателя и да оправдае отсъствието си.

Информацията за изчисляване на паричните обезщетения ще се получава в по-кратък срок. Така работниците би трябвало да получават парите си по-бързо.

Засега остава изискването към работодателите да подават на място в териториално поделение на НОИ придружаващата декларация към болничния. Това ще отпадне от началото на следващата година, което ще е последното облекчение за осигурителите.