Талантливите млади музиканти Елин Колев и Виктория Василенко, артисти на музикална агенция „Кантус Фирмус“, са солистите, които ще гостуват с Оркестъра на Класик ФМ радио на тазгодишното издание на фестивала „Варненско лято“. Концертът е утре, 19 юни, от 19:00 ч. в залата на Фестивален и конгресен център, Варна, а диригент ще бъде Григор Паликаров. Пред взискателната варненска публика Елин Колев ще изпълни едни от най-виртуозните пиеси за цигулка – Фантазия „Кармен“ за цигулка и оркестър от Пабло Сарасате и Интродукция и Рондо капричиозо от Камий Сен-Санс, а Виктория Василенко ще се изяви с класиката на Бетовен – Концерт за пиано и оркестър №1. Програмата се допълва още от блестящата увертюра „Вълшебният стрелец“ от К. М. Фон Вебер.

Елин Колев гостува в България само преди две седмици за церемонията „Музикант на годината“ на Българското национално радио, на която той получи наградата „Дебют“. Отличието бе присъдено за успешната изява на тинейджъра в миналогодишния „Европейски музикален фестивал“, когато той дебютира в София с Оркестъра на Класик ФМ радио. През изминалата една година младият изпълнител продължи обучението си в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин. В началото на март той е свирил за първи път Концерта за цигулка от Бетовен със Саксонската филхармония и диригента Флориан Мерц в Бад Елстер, а сега очаква с нетърпение изявата си във Варна. „Много се радвам, че ще се видим отново с Оркестъра на Класик ФМ радио. Атмосферата на първия ни концерт беше страхотна и се разбирахме както в музикално отношение, така и като личности.“

За младата пианистка Виктория Василенко концертът във Варна също ще бъде дебют.   Студентка на Дмитрий Башкиров във Висшето училище за музика „Кралица София“ в Мадрид, пианистката изнесе няколко отговорни концерта през този сезон, сред които два рецитала в Кьолн, концерт в София със СО на БНР под диригентството на Емил Табаков, както и концерт за откриването на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. „Това ще бъде първото ми изпълнение на сцена на Концерт №1 от Бетовен. Музиката е изключително свежа и радостна, с много хумор... Изключително съм щастлива, че имам възможността да го изсвиря с Оркестъра на Класик ФМ радио“ - казва Виктория.

Елин Колев и Виктория Василенко ще гостуват в София през следващия сезон, когато двамата ще участват в цикъла „Концертмайсторите“ през м. Ноември.

След успешното си участие в Европейския музикален фестивал, Оркестърът на Класик ФМ радио завършва сезона с гастрол на престижния фестивал в морската ни столица. Новият сезон ще започне за състава на 13 октомври с първото събитие от цикъла „Концертмайсторите“, а през ноември предстои и откриването на юбилейния пети сезон на „Музиката на Америка“.