В края на м. януари в зала „България“ предстои вторият за този сезон концерт от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Специален гост в него ще бъде американската цигуларка Елизабет Питкерн, една от най-харесваните солистки отвъд океана. Тя е известна също като притежателката на забележителната цигулка Stradivarius - Red Mendelssohn от 1720 г., инструментът, за който се счита, че е вдъхновил филма „Червената цигулка“ на режисьора Фр. Жирар, отличен с „Оскар“. Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика на 30 януари 2015 г. от 19:30 ч. с Оркестъра на Класик ФМ радио, а на пулта ще застане диригентът Максим Ешкенази. Цигуларката ще представи романтично - виртуозния Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор от Макс Брух.
За Елизабет Питкерн:
Елизабет Питкерн произхожда от семейство на музиканти. Тя започва да свири на цигулка на тригодишна възраст и прави своя дебют с оркестър на 14 години с Концерт за цигулка №3 от К. Сен-Санс. Продължава музикалното си обучение в Лос Анджелис, където учи при видния професор по цигулка Робърт Липсет в Университета на Южна Калифорния. По-късно тя преподава там в продължение на десет години. Участник в Marlboro Music Festival, тя изпълнява камерна музика с членове на струнните квартети „Джулиард“ и „Гуарнери“. Елизабен Питкерн дебютира в Ню Йорк през 2000 г. с New York String Orchestra в Alice Tully Hall (Линкълн център) и свири като солист с Оркестъра на Филаделфия. Елизабет Питкерн е президент, директор и художествен ръководител на Luzerne Music Center Festival, (щат Ню Йорк). По време на нейните турнета тя отделя време за изнасяне на майсторски класове. Елизабет Питкерн е свирила като солист с оркестрите Alexandria Symphony, ProMusica Arizona, камерен оркестър McGill (Канада), Glens Falls Symphony, и е концертирала на фестивала Astoria Music и на конференцията на ESTA (European String Teachers Association) в Оксфорд, Великобритания.

Освен участието на Елизабет Питкерн, в концерта на 30 януари ще бъдат изпълнени и две оркестрови композиции – една от най-популярните симфонии в музикалната литература – Симфония №5 от Лудвиг ван Бетовен, както и световна премиера на композицията „Earth Rites“ от Роджър Пшитулски. Творбата е създадена специално за събитието и е посветена на Оркестъра на Класик ФМ радио. По думите на Р. Пшитулски темата на тази пиеса е фокусирана върху Земята и процеса на раждането на една планета. „В музиката на творбата има моменти на спокойствие, напрежение, кинетична реакция и радост“ - казва авторът. Младият американски композитор Роджър Пшитулски ще пристигне специално за концерта и ще участва в подготовката на оркестъра за премиерата.
Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.

За „Кантус Фирмус“
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.
www.cantusfirmusbg.com

За повече информация:
Ирена Данкова, Радостина Узунова
Кантус Фирмус
Тел. 02/ 943 09 16
[email protected] 
[email protected]