Категорично ще има референдум, въпросът е дали да бъде проведен заедно с европейските избори, които ще се проведат на 25 май. Президентът Росен Плевнелиев настоя за националното допитване по въпросите за задължително, за електронно гласуване и мажоритарен елемент.

Според държавния глава референдум и евровот в едно ще даде възможност да бъде оптимизиран ограниченият ресурс на държавата. В допълнение е и вероятността да се повиши избирателната активност.

"Имам чувството понякога, че подготовката на всички, специално и на управляващите, от гледна точка на идващите избори, е да се действа така, че възможно по-малко хора да отидат да гласуват", изрази притеснения Плевнелиев в НС.

Според него е по-добре всеки политик да работи колкото може повече българи да пуснат бюлетини в урните, включително и на евровота на 25 май. Президентът подчерта, че референдумът сам по себе си е акт на обединение. „Нацията е обединена и по други въпроси, европейски решения и мисля, че предстоящите избори за Европейския парламент ще могат да допринесат за един европейски подход, а не ваденето на флашки”, допълни Росен Плевнелиев.

Той е убеден, че българите не са разделени по всички въпроси, въпреки "изкуствено насажданото разделение през 2013 с контракултурата, която помолих да остане в 2013 г. - видяхме контраавтобусите, контрапротестиращите, контрастудентите, очакваше се дори, че ще има контрапреписка и контрареферендум, но това е крайно недемократично".

В обръщение в Народното събрание, в което обобщи резултатите от февруарските си консултации с политическите партии, държавният глава за пореден път се обяви за повече пряка демокрация като инструмент за повишаване на доверието в политическите институции и организиране на допитвания с всеки избор, както и промени в Закона за референдумите.