Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е разпоредила проверки на всички маршрутки в града. Служители на Държавната автомобилна инспекция се захващат със задачата да се уверят с техническото състояние на маршрутните таксита в столицата.

Повод за мярката стана инцидент от събота, при който маршрутка се подпали и изгоря по пътя за Витоша. Произшествието се размина без жертви и пострадали.

Градоначалникът изтъкна пред медиите, че по нейно мнение маршрутните линии, като вид градски транспорт, са на доизживяване, въпреки че има хора все още го използват.

„Докато гражданите ползват тази услуга активно, няма да ги лишим от нея”, увери все пак Фандъкова и допълни, че всички технически неизправните маршрутни таксита ще бъдат спирани от движение.

Коментарът на столичния кмет бе направен по време на проверка на археологически разкопки около Западната порта на Сердика. Йорданка Фандъкова обяви, че археолозите са разкрили многоцветна подова мозайка от римската епоха.

Находката с площ от около 40 кв. метра се намира в монументална сграда, открита за първи път в периода 1975-1980 г. при първото археологическо проучване на обекта, което остава незавършено. Според кмета вероятно става въпрос за една много голяма базилика, която продължава и под улица "Вашингтон". Това означава, че археолозите ще продължат своята работа и под улицата, за да бъде разкрито богатството на София.