Това, което се случи в „Арена Армеец” беше просто безпрецедентно, но то беше предвидимо. Така преизбраната за столичен кмет Йорданка Фандъкова коментира кризата около броенето на бюлетините и предаването на протоколите от секционните избирателни комисии в София на местния вот.

„Бомбите са заложени още в Изборния кодекс, в който са намалени представителите на Общинската избирателна комисия”, уточни тя в студиото на „Тази сутрин”. Тя посочи, че още през миналата година е сигнализирала, че има риск заради претоварване на комисиите, техните членове да чакат с часове с чувалите с бюлетини, но никой не е обърнал внимание.

Следизборната драма в "Арена Армеец" приключи (ОБЗОР)Институциите се разминаха в търсенето на виновни

През август изпратила и писмо до Централната избирателна комисия, но членовете й не пожелали да направят корекции.

Фандъкова все пак благодари на членовете на секционните комисии, че „въпреки този ужас изпълниха своите ангажименти”.

„На балотажа ситуацията няма да е такава – става дума за много по-лесни избори (...) става дума за една бюлетина, най-много две”, посочи кметът. Тя призова гражданите да се включат във втория тур, на който ще бъдат избрани 16 от 24-мата районни кметове.

Новият СОС и управленските приоритети

На въпрос как ще управлява София, след като ГЕРБ вече няма абсолютно мнозинство в Столична общински съвет, Йорданка Фандъкова посочи, че и преди съпартийците й са търсели широка подкрепа за важните проекти. „Гражданите препотвърдиха посоката за развитие на София и приоритетите за развитие на София”, подчерта тя.

Репортаж на bTV показа конкретен проблем на жителите на кв. „Дружба 2” – за да стигнат до метростанция „Цариградско шосе”, трябва да минат през направена от самите граждани пътека през гората т.е. през кал, кучета и при непрекъснат риск да бъдат нападнати.Още преди 3 години от Столичната община обещават да бъде изградена алея и пешеходен тунел до метрото. И до днес - нищо от обещаното не е влязло в експлоатация.

Фандъкова посочи, че станция „Цариградско шосе” не е била проектирана, за да обслужва квартала. Първоначално имало идея да се направи пътека с асансьор, но станало ясно, че тя ще излезе твърде скъпо, защото преминава през частни терени. В момента актуален е проектът за тунел до новата станция в „Дружба”. Кметът обаче не се ангажира със срокове.

Тя категорично отрече да се работи само в центъра на София. По думите й новият приоритет е програмата за ремонт на малки улици във всички райони на София. „Северният парк не е на жълтите павета”, посочи още Фандъкова.

„От летните ремонти все още няма нито един приет като завършен качествено, тези, които не се справят, ще имат съответните глоби”, подчерта столичният градоначалник. По думите й приемателните комисии са изключително стриктни, като ще следят с особено внимание изравняването на шахтите.

Йорданка Фандъкова каза още, че тази година са построени 8 детски градини, като три от тях ще заработят в близките месеци. По инициатива на кмета на „Надежда”, в двете, разположени в общината му, ще има обособени места за деца със специални образователни потребности.