Около 2.04 милиона лева е печалбата на общинските пазари в София за първите шест месеца на годината, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова при подписването на споразумението за проектно финансиране за реконструкция и капитален ремонт на Женски пазар.

    Тя посочи, че за последните години общинските пазари бележат добри печалби – за 2012 година печалбата е около 3.5 милиона лева, от тях около 2.7 милиона лева е дивидентът, който трябва да изплатят пазарите, ако Общинският съвет не реши да освободи с инвестиционни цели някои от тях.

    1.2 милиона лева са инвестициите, които пазарите са направили през 2013 година в реконструкции и реновиране на базата, уточни Фандъкова. „Резултатите от последните години на общинските пазари показват, че общинските дружества могат да работят добре. Пазарите са един положителен пример за работата на Общински търговски дружества. Това зависи от ръководствата, от задачите, които Общинският съвет поставя и от контрола, който се осъществява по изпълнение на задачите”, каза Йорданка Фандъкова.

    Според кмета Женският пазар е ключово място за столицата, което би могло да стане важна атракция за туризма на града. Тя отбеляза и гражданското участие е обсъжданията по проекта за реконструкция на тържището.

    По думите на Фандъкова проектът е постижение, защото това е първият проект на общинско дружество, който е спечелен по програмата „Джесика”. Стойността на проекта е 7.1 милиона лева, като самото финансиране е в две части. Половината финансиране ще бъде през ОП „Регионално развитие”, а останалите 3.5 милиона лева са от „Фонд за устойчиво на градско развитие”.