Световната банка препоръчва на България да намали ДДС върху лекарствата. Това е една от мерките, които се посочват в доклад, изготвен по поръчка на Здравното министерство. Финансовото министерство обаче не планира подобно данъчно облекчение.

За да живее, Илияна Тонова трябва да приема куп лекарства всеки месец. „Получавам пенсия за инвалидност. Тя е по-малка от сумата, която давам за лекарства. Т.е. моето семейство ме издържа. Да са живи и здрави”, обяснява жената.

Лекарствата ѝ струват поне 200 лева. С Илиана, която по професия е учител по математика, изчисляваме, че ДДС-то върху тях е 40 лева.

„Държавата ни наказва, че сме болни. Аз така го разбирам, като един вид глоба”, казва жената.

Здравната каса също е задължена да плаща ставката.

„Напоследък бизнесът непрекъснато го притискат да намалява цените на лекарствата. Но кой притиска държавата също да направи отстъпки”, пита от своя страна Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

През 2012 г. сме похарчили над 6 милиарда лева, 38% от тях са отишли за лекарства. Делът е по-висок от средното ниво в Европа.

Ако данъкът добавена стойност бъде намален, промяната ще важи за всички видове лекарства, които получаваме от гишетата в аптеките – както тези с рецепта, така и тези без рецепта.

Цената на лекарствата по лекарско предписание ще падне, защото тя се формира със специален закон. Държавата обаче би загубила около 300 милиона лева на година.

„Това означава, че парите трябва да бъдат набавени по други пера. Например вдигане на ДДС на 22% за всичко останало или увеличаване на корпоративния данък на 13%”, заяви Людмила Петкова от Дирекция „Данъчна политика” към Министерство на финансите.

По тази причина засега финансовото ведомство не планира да намали тази данъчна ставка върху лекарствата.