Тази седмица всеки ден в "За София” от 13:30 ч. гостува по един кандидат-кмет на София. Днес при водещия Младен Петков беше избраникът на БСП Георги Кадиев. По думите му София не е готова да бъде културна столица, а градският транспорт страда от корупционни схеми и много елементарни проблеми. Ето какво още каза той по четири отделни теми:

Градски транспорт

"Цялата история на трамвайното движение за последните сто години е някъде по улиците. Отделно излключителните корупционни схеми в "Градския транспорт”. Отделно дори елементарни проблеми от типа на разстоянието между влака и перона в метрото. Човек с инвалидна количка никога не може да се качи на метро сам... И не само в метрото. Градският транспорт – вие да сте видели автобус, който има автоматизирана рампа? Знаете ли как една рампа за инвалидни колички се спуска в автобуса? Трябва да слезе шофьорът,  да я свали, хората да се набутат навътре и количката да влезе. Ръчно да я свали, след това ръчно да я прибере обратно и ако някой не е откраднал автобуса междувременно да се качи и да продължи”, обясни Кадиев

Готова ли е София да бъде културна европейска столица?
„София категорично не е готова в момента и как да е готова? И как да е готова с десет хиляди кучета бездомни по улиците? Как да е готова като няма един фестивал, който да е на регионално ниво, да не говорим на европейско? Как да е готова, като в покрайнините на София нищо не се случва в културно отношение.

По въпроса за гей парада от тази година, подкрепен от осем посланика и който Софийска община отказа да подкрепи, Георги Кадиев каза:

„Заех достатъчно ясна позиция. Аз подкрепям този парад и аз внесох доклад в Общинския съвет, с който Общината да постави своето лого там. Тези хора са столичани точно толкова, колкото съм и аз. Те имат правото на парад един ден в годината... Тук се намесват всякакви предразсъдъци, но така или иначе според мен в 21век община и държава, които се държат ксенофобски и политици, които се държат ксенофобски, просто не заслужават да бъдат избрани.“

Още една джамия в София:
„Аз считам, че София може да има втори религиозен храм – мюсюлмански при няколко условия: първо, да няма минаре, второ - да няма високоговорители и трето -да няма хора, които са на улицата“.

Цялото интервю чуйте в прикачения видеофайл!

Утре в предаването ще бъде Николай Пехливанов от Атака, в сряда – кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Владимир Каролев от НДСВ е в четвъртък, а в петък е ред на Прошко Прошков от Синята коалиция. Не пропускайте "За София” на честота 101.1 в София.