Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията е събрала 500 000 подписа за свикване на референдум за изборните правила, предложен от президента Росен Плевнелиев. Ден след като правната комисия в Народното събрание отхвърли предложението за национално допитване, Борисов съобщи, че Инициативният комитет за подписката разполага с необходимите по закон брой подписи, за да задължи парламента да организира вота за мажоритарно, задължително и електронно гласуване.

Подписката ще е готова окончателно до края на днешния ден и вероятно още в петък ще бъде предадена на Комитета, съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ и се похвали с изпълнението на поетия ангажимент.

Борисов определи приетия през миналата седмица нов Изборен кодекс като „стария Изборен кодекс" на практика, но не коментира ветото на президента върху текстове от него с мотива, че такава е преценката на държавния глава. „Осем месеца управляващите лъжеха обществото, че ще правят нов Кодекс, за да могат да отдалечат колкото може повече времето за избори”, коментира бившият премиер.

Бойко Борисов не намира смисъл и в позицията на една, по думите му - обявила се за десноцентристка формация („България без цензура" - бел. ред.). „Къде е логиката да има евроизбори в края на май и след 3-4 месеца държавата пак да харчи 20 млн. лв. за
нови, какво ще се случи през лятото - от юли до август - за да похарчим отново такива пари", попита лидерът на ГЕРБ.

Според него това, което може да се случи, е в негативна посока - увеличаване на дълга и възможност „да се откраднат още пари от тази коалиция". „Ако допуснем, че септември има нови избори и ново правителство, то трябва да направи бюджета за следващата година, като ще „влезе" с 5-6 млрд. лв. по-малко, унищожен кредитен рейтинг не само на държавата, но и на НЕК, и ще „висне и във въздуха" следващата зима", продължи Борисов, защитавайки тезата на ГЕРБ за избори 2 в 1.

„Къде е логиката, попита още той, партия, която не се явявала на избори, да държи парламентарното мнозинство на БСП и ДПС. При тези антилогични, неестествени състояния на държавата, нищо добро не ни очаква”, прогнозира лидерът на ГЕРБ.