Еднакво дълго майчинство без значение на броя на децата, гъвкаво работно време и еднодневни трудови договори са част от промените в Кодекса на труда, които готви социалното министерство.

Татяна Тодорова е в майчинство за пети път. Най-голямото ѝ дете е на 18 години, а най-малкото на 6 месеца.

В момента майчинството е 2 години. Но само за първо, второ и трето дете. За всяко следващо – то е по година и половина. Татяна казва, че се чувства дискриминирана.

„Дискриминирана, но и наказана за това, че съм родила и 4-то и 5-то с това, че ми е по-кратко майчинството”, казва многодетната майка

От социалното министерство готвят пакет от предложения за промени в Кодекса на труда, сред които и еднакво дълго майчинство без значение на броя на децата.

 
 
 
Ще се усъвършенстват и правилата за работа на гъвкаво работно време. Ако дейността позволява, майката ще може да отива по-късно на работа или да си тръгва по-рано. Като в следващите дни компенсира това с повече часове труд.

За Татяна това е добре дошло, тъй като след майчинството смята да се върне на работа – в спешното отделени в ИСУЛ, където е медицинска сестра.

В пакета от предложения социалното министерство е включило и нов тип трудови договори – еднодневни за сезонните работници. В тях ще е записана сумата, която работникът ще получи в края на деня. А осигуровките работодателят ще внася предварително.

„Целта ни с тези подневни трудови договори е да изсветлим тази част от икономиката. Не е тайна, че тези хора се опитват и полагат труд, но той е нерегламентиран, т.е. е на черно”, обясни Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика.

Предложенията предстои да се обсъдят със синдикати и бизнес, преди да се внесат в Тристранката и Министерския съвет. Очаква се да бъдат гласувани от кабинета до края на май.