Малайзия иска незабавно да получи достъп до мястото на самолетната катастрофа. Това заяви министърът на транспорта Лю Тьон Лай.

Украинското правителство обаче посочи, че не може да гарантира безопасен коридор за 113-те малайзийски експерти, които трябва да стигнат до мястото, където се разби самолетът.

В района има различни сепаратистки формирования без ясна структура на командването. Затова и не се знае от кого да се иска разрешение.

Малайзийският министър изрази безпокойство за предпазването на мястото на катастрофата от намеса, а премиерът Наджиб Разак поиска телата на загиналите малайзийски граждани да бъдат изпратени в родината им преди края на Рамазана.

В същото време постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че руската страна е внесла в Съвета за сигурност собствен проект за резолюция, след като това направи Австралия, която изрично посочи в предложения текст да се поиска проруските сепаратисти да окажат пълно сътрудничество на разследването.

Във варианта на Русия се набляга на безпристрастността на разследването на катастрофата под егидата на Международната организация по гражданска авиация.

Москва обеща да съдейства на разследването. Резолюцията се очаква да бъде гласувана довечера българско време.

Разследваме или си разчистваме градината?

Австралийският премиер Тони Абът изрази дълбока загриженост от факта, че подкрепяните от Русия бунтовници запазват контрола над мястото на катастрофата на малайзийски самолет.

Разследването прилича "повече на почистване на градината, отколкото на съдебномедицинско разследване. Това е напълно неприемливо", заяви премиерът на Австралия.

Най-малко 27 австралийци са били сред общо 298-те души, пътували с малайзийския самолет, от които няма оцелели.