Хаос в криобанката на столичната АГ „Света София”, по-известна като „Тина Киркова”. Проверка на Агенцията по трансплантации открива липса на генетичен материал, както и липса на документация за десетки замразени ембриони, оставени на съхранение през последните 14 години.

Проверката през март открива съществени несъответствия в документацията на двойките, оставили свои ембриони за съхранение след ин витро процедури. „Имало е ембриони, които са безотчетни. Пише на палетата едно име, без баща, без майка, без адрес. И са унищожени тези, за които няма данни за тях. Поне петдесетина. На 50 души”, казва д-р Минко Еврев, АГ „Света София”.

„Установиха се ембриони от 1999 година, които нямат идентификационни номера, нямат данни на хората, чието притежание са, и съхранени ембриони само с малко име. Не се откри документация, която трябва да ги придружава”, допълва и д-р Марияна Симеонова, изп. директор на Агенцията по трансплантация.

Болницата и д-р Диана Николова, която до скоро е лицето, отговорно за ин витро процедурите в „Света София”, получават все актове за неразборията в криобанката. А през април комисия унищожава замразените ембриони на 98 жени, които не са уведомени за това.

„Ето , тази папка е унищожена - от 1999-2008 г. Основният мотив е, че нямат идентификация и че е минал 5-годишният срок. Подписах с особено мнение. Тези жени не знаеха, че материалът им е унищожен”, обяснява Николова.

Семействата, оставили свои ембриони, не подозират за хаоса в криобанката, докато в средата на юли не получават писма, с които са уведомени, че спешно трябва да решат дали ще продължат съхранението и също толкова спешно трябва да платят по 250 лева на година със стара дата. Краткият срок за реакция притеснява жените - и финансово, и морално.

„Това са все пак живи ембриони, неразвити деца. За десет дена трябва да решиш - убиваш ли ги или плащаш, за да продължат да ги съхраняват. И ако отидеш и кажеш, че нямаш парите, пак ли ще ти ги унищожат. Как се убиват деца на хора, които чакат с години”, коментира една от жените, оставила генетичен материал.

От болницата се съгласяват, че десетдневният срок посред лято е притеснителен, но казват, че семействата трябва поне да попълнят декларации, „защото в противен случай, ако не си оправим документацията, подлежим на глоби и на затваряне”.

„След като правих ин витрото, знаех, че се поема от фонда замразяването, но не знаех, че трябва да плащам по 250 лева на година. Притеснява ме, че не съм сигурна, че ще си намеря ембрионите там и дали са съхранявани правилно, след като ми се дава такъв кратък срок за решение. Може и да ги няма вече - това са ембриони, добре развиващи се, по-скоро съм склонна да мисля, че са продадени или унищожени”, казва още жената.

Според д-р Еврев са унищожени само тези ембриони преди 2000 година, с по едно име на тях. Докато екип на bTV разглежда документацията обаче, става ясно, че са унищожени и ембриони от по-късни години. На една от жените част от ембрионите са унищожени с мотив, че в документите липсва презимето й, но пък са оставени два мобилни телефона, име, фамилия и точен адрес.

Срещу някои имена пише, че би трябвало да имат различна бройка замразени ембриони, които при проверката не са били налични. Но в документацията липсва яснота какво се е случило с тях.

Д-р Диана Николова е наказана за хаоса, Агенцията по трансплантации й е издал акт, който тя обжалва. Междувременно е отстранена, но твърди, че не носи вина.

„Не е било въпрос на нежелание, на липса на възможност. Физически нямаше как да се справя с такава огромна документация. По мое време нито една жена не се е усъмнила и не е имало проблем. Не смятам, че трябваше да се унищожат тези ембриони и затова подписах с особено мнение. Има възможност непотърсените ембриони да са попаднали в бизнес, въпрос на морал е. Чува се, че по принцип има интерес от израелски болници да се сключат договори. Може да се продават тези ембриони, всичко е възможно. Ако има някаква схема, значи не съм удобна за схемата и по-добре да ме няма”, казва още пред bTV бившият началник на криобанката.

За да се провери дали заявената бройка биологичен материал е налична, ембрионите трябва да се размразят, което ще ги увреди. Така пациентите са принудени да вярват на написаното и казаното от лекарите. За някои жени замразените ембриони са последен шанс за опит да имат дете. Използването на замразен ембрион е по-евтино и по-щадящо от цялата ин витро процедура.

В момента у нас има 32 клиники за асистирана репродукция. Проверките се правят само по сигнал или веднъж на две години. АГ „Света София” поема не малко от случаите на ин витро, финансирани от държавата. Последната проверка на Агенцията по трансплантации установява спазване на предписанията и отделението ще продължи да съществува, но с нов екип. Двойките с унищожен генетичен материал не знаят за това.