Британската рок легенда Джон Лоутън, екс - „Юрая Хийп“, се присъедини към информационната кампания за хепатит С „Хепи ли Си?“. По повод на Световния ден на щастието Лоутън и световноизвестните му колеги Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс (Тото) подариха песента Happiness в подкрепа на страдащите от хепатит С в България. Автор и продуцент на парчето е д-р Милен Врабевски, който е поканил в музикалния си проект гост звезди от света на рока в подкрепа на български благотворителни каузи.

По време на специалната си визита в България Джон Лоутън се подписа и върху емблематичната за кампанията „Хепи ли Си?“ жълта буква C, като призова хората да бъдат по-отговорни към себе си и здравето си, да се информират и да се изследават за болестта.

 „Подкрепял съм множество благотворителни акции през целия си живот и наистина вярвам, че за да може един сериозен социален и здравен проблем, какъвто е и разпростеанението на хепатит C, да бъде решен, обществото трябва да бъде ангажирано с него, да говори за него.  Това не е проблем само за България. Това е световен проблем и той се задълбочава. Във Великобритания например се полагат страшно много услия хората да сa информирани как да се предпазят от болестта и колко е важно да се изследват.“ За мен е чест да подкрепя българската кампания „Хепи ли Си?“ и да допринеса възможно най-голям брой хора да научат какви необратими последствия може да причини тази болест, наричана „тихият убиец“. Заедно можем да върнем здравето и усмивките на повече хора“, сподели Джон Лоутън.

Организаторите на кампанията, сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“, се надяват чрез песента Happiness да отправят послание до повече българи да чуят за „тихия убиец“ хепатит С – болест, която засяга над 110 000 българи, но само 3% от тях знаят за заболяването си.

По случай Международния ден на щастието 20 март Happiness участва в кампанията #HappySoundLike на ООН за създаването на „най-щастливата плейлиста в света“.

--
В понеделник по бтв радио ще излъчим интервюто на Елена Розберг с Джон Лоутън, в което разказва и предстоящите си концерти у нас и по света и за новите музикални проекти.