Облачен и мрачен посрещна Джулай морнинг почти цялата страна. Въпреки това хиляди хора успяха да видят първите светли лъчи на деня.

Без облаци слънцето изгря на Черноморието ни в 5 часа и 32 минути, а в 5 часа и 52 минути се появи и зад облачното небе в София.

Стотици се събраха за пореден път на Камен бряг, за да посрещнат първото юлско слънце. Това отново се случи под звуците на култовата песен „Джулай морнинг” в изпълнение на живо от вокалиста на Юрая Хийп Джон Уолтън.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") възниква в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава "юли" и от там "Юлско утро". Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.