Здравните инспектори започват проверки за спазването на тоталната забрана за пушене в закрити обществени места от 1 юни. Ако се наложи, държавните служители ще влизат в заведения и в компанията на полицията. С новия закон се вдигат и глобите.

Ще се разчита главно на добрата воля на хората да спазват законите, защото проверяващите нямат право да изискват личните документи на нарушителите.

Всеки нарушител ще бъде приканен да предостави данните си, за да му бъде съставен акт за извършено нарушение, обясни шефът на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство Димитър Димитров.

В случаите на пушене в училищен двор, например, ще се търси съдействие и от директора на учебното заведение. Глобата за физическо лице, нарушило наредбата, е от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за второ - от 500 до 1000 лева.

Ако се установи, че в определен вид заведение целенасочено има противопоставяне на изискванията, ще има проверки и с полиция. Собствениците обаче са длъжни да допуснат контролните органи и без да са придружени от униформени. "Проблемните" заведения ще влизат в своеобразен списък, след което ще бъдат посещавани от служители на силовото ведомство.

Забраната за пушене трябва да се спазва дори при частно парти, ако обектът има лиценз за обществено заведение.

Собствениците могат да бъдат санкционирани с два вида глоби - ако става дума за едноличен търговец, за първо нарушение от 1000 до 1500 лева, а за второ - от 1500 до 3000 лева. За фирмите - при първо нарушение санкцията е от 3000 до 5000 лева, а за повторно - от 5000 до 10 000 лева.

"Дори да има армия контролни органи, невъзможно е до всеки един нарушител, във всеки един момент, във всяко едно заведение да има контролен орган", каза Димитров.

Във всички случаи, в които има нарушение, и то е в рамките на компетенциите на контролния орган, ще има санкции.

Димитров каза, че и сега има проверки за спазването на изискванията за отделни помещения за непушачи в заведенията.

Когато има реакция от всички, засегнати от нарушаването на закона, тогава на всеки един нарушител ще му е много трудно да го прави, каза Димитров. Той призна, че едва ли ще е възможно и всяко едно спортно мероприятие да бъде следено.