Интегрално изпълнение на петте цигулкови концерта на Волфганг Амадеус Моцарт ще бъде представено в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата и Столичната община. В два концерта, които ще се състоят в столичната зала „България“, съответно на 14 май и на 3 юни, цигуларката Евгения-Мария Попова ще покаже своята интерпретация на моцартовите шедьоври. Ще й партнират опитните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, а на пулта ще застане виолистът Димитър Пенков, който през последните години се изявява и като диригент.

Идеята за цикъла е на виолиста Димитър Пенков, който от 30 години развива своята кариера в Германия. Той е слушал цигуларката Евгения-Мария Попова още преди заминаването си от България, когато тя прави първите си стъпки на голяма сцена. Двамата музиканти се срещат отново преди няколко години и Димитър Пенков открива в лицето на Евгения-Мария най-точния партньор за осъществяването на интеграла. Идеята намира подкрепа и от динамичния Оркестър на Класик ФМ радио, който за първи път ще участва в цялостна серия от концерти с моцартова музика.

На двата концерта премиерно ще бъдат изпълнени авторски каденци на големия джаз-майстор Антони Дончев. Каденцата е специален солов епизод в класическия концерт, която дава възможност на изпълнителя да покаже своята виртуозност и майсторство. Самият Моцарт не е писал каденци за повечето от своите концерти, а често е импровизирал, което правят изпълнителите и през следващите епохи. Обмисляйки идеята за цикъла Димитър Пенков и Евгения-Мария Попова се стремят да открият съвременното звучене на класиката и поръчват каденците на  Антони Дончев, заради неговия уникален композиторски стил.

На 14 май публиката ще чуе Концертите за цигулка №1, 2 и 3, а на 3 юни цикълът продължава с Концерти №4 и 5, както и със Симфония – концертанте за цигулка, виола и оркестър. В последната творба виолистът Димитър Пенков ще се изяви като солист и диригент, което е една от най-трудните музикантски задачи.

"Европейски музикален фестивал" е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.  и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Допълнителна информация за изпълнителите:

Една от последните възпитанички на Леонид Коган в Московската консерватория (1975-81), цигуларката Евгения-Мария Попова е сред най-изтъкнатите български музиканти. Тя учи цигулка при проф. Петър Христосков, а след завършване на Музикалното училище в София е приета в Московската консерватория, където се дипломира с пълно отличие и специализира до 1981 г. По това време печели най-важните си международни награди („Жак Тибо“, „Карл Флеш“, Конкурса в Монреал) и се изявява като солист под палката на знаменити диригенти. Евгения-Мария Попова концертира на множество престижни концертни сцени по целия свят. Нейните записи на Шест сонати от Изаи („Леман класик“) и на посветените ѝ 24 Капричии оп. 24 от Петър Христосков (световна премиера – „Динамик“), са възторжено оценени от най-авторитетните международни издания („Страд“, „Американ рекординг гайд“, „CD Класика“, „Диапазон“ и др.).

Евгения-Мария Попова свири на цигулка „Дж. Каппа“ от 1691 г., собственост на българската държава, предоставена й  за изключителни изпълнителски заслуги.

Димитър Пенков е един от най-изявените европейски виолисти, със значителен принос за утвърждаването на виолата като солов инструмент в нашето съвремие. Роден в София, той получава музикалното си образование в Музикалното училище в София и в Музикалната академия, като възпитаник на проф. Стефан Магнев и Димитър Чиликов. През 1977 г. младият виолист  спечелва лауреатско звание на Международния конкурс за певци и инструменталисти в Женева. След активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител в цяла Европа, през 1985 г. Пенков спечелва конкурса за соло– виолист в Радио Хановер и оттогава живее и работи в Германия.

Пенков е солист на премиерата на Концерт за виола от К. Пендерецки във Франция. Неговият запис на този концерт под диригентството на Алдо Чекато се нарежда сред най-блестящите образци на съвременната дискография, заедно с изпълнението му на Концерта от Алфред Шнитке.

Пенков е свирил като солист под палката на А. Чекато, Г. Варга , П. Бартоломее, Л. Хербиг, М. Табачник, Константин Илиев и др.

Като диригент той получава образованието си от А. Чекато, проф. Хербиг, проф. Шик и Ейвинд Гюлберг Йенсен. През последните години Димитър Пенков се изявява активно и като диригент.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали  в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.