Завърши въвеждането на мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. По европейския проект STACCATO бяха изградени колектори, които осигуряват топлата вода, специална система за енергиен мениджъмнт, чрез която дистанционно се оперират подстанциите на „Топлофикация“ спестява между 30 и 50 % от топлинната енергия, като предотвратява преотоплянето, светодиодните лампи намаляват консумацията на ток наполовина спрямо луминисцентните, осигурени са термостатични вентили за всички отделения, а малка фотоволтаична централа захранва голяма част от потреблението на отделението по хемодиализа. „Това са отделни мерки, които взаимно увеличават своя ефект“, коментира пред bTV Radio Генади Кондарев – координатор на проекта STACCATO за България. Безвъзмездната помощ от проекта за УМБАЛ „Царица Йонна“ – ИСУЛ е в размер на 530 000 лв., а годишните икономии ще са за 100 000 лв.

Проектът STACCATO се осъществява в три държави – Холандия, Унгария и България. В страната ни партньор по него е столичният район „Оборище“, където енергийно бяха обновени още 5 сгради. В детска градина бяха инсталирани 25 колектора, които покриват голяма част от нуждите от гореща вода, включително за отопляване на водата в басейна. Мерки за енергийна ефективност бяха въведени в три жилищни сгради в партньорство с програмата за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради – вече приключила и преляла в тази мярка с европейските фондове на Министерството на регионалното развитие. Четвърта жилищна сграда, която етажната собственост обновила енергийно със заем по кредитната линия за енергийна ефективност на Европейската банка за възстановяване и развитие, получи по STACCATO слънчеви колектори за топла вода. През летните месеци на тази година собствениците отчели нулево потребление към „Топлофикация“.

„Проектът STACCATO приключва, но ще има все повече възможности за финансиране на мерки за енергийна ефективност“, посочи пред bTV Radio Генади Кондарев. Той обобщи, че дори без допълнителна помощ инвестицията се изплаща за между 4 и 12 години и посъветва: „Говорете със съседите си, подгответе идеята за енергийно обновяване, оглеждайте се за възможности. Няма начин да няма начин – въпрос е на търпелив и структуриран подход във времето. Отмина ерата на евтината енергия, така че инвестицията в подобни мерки е изключително оправдано и ще става все по-изгодно“. Генади Кондарев призова и да не подминаваме заплахата от промени в климата и да имаме предвид отпечатъка, който оставяме върху природата. „За да можем да бъдем играч в глобален свят, се налага да имаме това глобално мислене и да отчитаме всичко, което нашето потребление оставя като следа върху планетата“, каза той в интервюто на Светослав Николов, което можете да чуете в прикачения файл.