Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти. Това мнение изрази пред bTV бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов. Според него КТБ може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала.

Самият Костов декларира, че има план за оздравяването на банката. „Знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа”, каза Костов. Той увери, че според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

"Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода”, коментира Костов и се закани, че публично ще назове тези лица.

По думите на Костов, ако има инвеститор с 1 милиард, то КТБ може да се спаси без участието на БНБ и правителството.

"Цели институции са виновни за това, че са позволили да се стигне до тук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени тези рискове сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", загатна Иван Костов.