Предсрочните парламентарни избори да бъдат на 5 октомври. За това се договориха лидерите на партиите с представителство в Народното събрание. Съобщението направи Сергей Станишев след края на политическите консултации в парламента, който говори от името на участниците в разговорите.

Лидерите на парламентарните сили са възложили на председателя на парламента Михаил Миков да предложи на президента Росен Плевнелиев свикване на нови консултации - за приоритетните закони, които правителството и парламентът трябва да приемат.

Консултациите протекоха в отсъствието на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който е в Москва, но пък в присъствието на Николай Бареков, който без да е парламентално представен, се напъха в залата.

„В ситуацията, в която е държавата, да каже някой, че е доволен – надали има такъв, но поне някакъв политически консенсус, разум видяхме във всичките участници. На 4-ти бил религиозен празник на мюсюлманите. Аз затова предложих 5-ти, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани, така че не виждам никакъв проблем да се направят и на пети”. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след политически консултации в парламента.

"Стоим изцяло зад заявената обща позиция. След тези консултации смея да твърдя, че ДПС даде своя принос за постигането на това съгласие", коментира Лютви Местан.