Градската среда – по-добра, животът – по-усмихнат. За всички. Това направиха студенти от Националната художествена академия, които изрисуваха новоремонтираните подлези на бул. „Ботевградско шосе“ като своя дипломна работа. По този начин изкуството стана част от непосредствено заобикалящата ни среда и също така ни помага да засилим връзките помежду си като общност. Проектът „Подлезите на Подуяне“, който ни показа как градската среда може да ни радва и сближава, е част от Календара на културните събития на Столичната община, финансиран от общинската дирекция „Кулура“.

Участието на студентите в моделирането на градската среда техният преподавател проф. д-р Боян Добрев определи в интервю по bTV Radio като добра намеса. Чрез творбите на обучаващите се в неговия първи бакалавърски курс по специалността „Стенопис“ извървяваме пътя от лозунгите и призивността към естественото изразяване. „Езикът е много по-различен от предишни намеси. Това е езикът на съвременния човек. Вашите слушатели биха усетили разликата как изглежда един подлез, натрапен с графити, и тези подлези.“ – даде отлична оценка на работата на студентите си проф. д-р Боян Добрев.

„Идеята беше да подканим хората да минат по подлезите, защото обикновено пешеходците пресичат отгоре. След като съоръженията са ремонтирани, нека да бъдат обогатени чрез изкуство, така че пътят на хората да бъде не само нормален, но и приятен, визуално обогатяващ.“ – описа по bTV Radio смисъла на начинанието студентът Мартин Стратиев. Тази година по проекта бяха изрисувани двата подлеза на „Ботевградско шосе“ и ул. „Витиня“. „Моята работа е на тема да се замисли човек как един творец изкарва пари, какво прави за това, дали творчеството може да му донесе това, дали в творчеството, с което изкарва пари, е самият той. Защото не всеки, за да живее, прави това, което му е приятно.“ – обясни идеята на творбата си Мартин Стратиев. Той е работил по подлез №6 (по-отдалечения от центъра), заедно с още двама свои колеги.

Темата на Петра Вълева е свързана със задръстванията в София. „Всеки ден попадаме в задръствания и различните типажи, които виждаме, са толкова разнообразни и цветни... Но ние толкова бързаме, че изключваме в един момент за това.“ – разказва тя в студиото на bTV Radio. Това са срещи, които ни дразнят, вместо да ги оценим и да им се радваме: „Затова моята идея беше да изразя някои от типичните характери на София по забавен и понякога анекдотен начин, така че да не бъде натрапчиво, а хората да се усмихват, когато минават.“

Желанието на Петра за София и софиянци е за повече усмивки. Според Мартин от всеки един трябва да дойде действието за по-добра среда. Техният преподавател проф. д-р Боян Добрев смята, че вече се е натрупала критична маса на недоволство към състоянието и качествата на обществените пространства: „Обществото е страшно нещастно с тези обществени пространства, които сега съществуват. Затова много ми се иска институциите да отделят специални средства, които са точно за тях. Те са ни необходими не по-малко от магистралите. Това са магистралите на духа.“

Интервюто на Светослав Николов с двамата студенти и техния преподавател можете да чуете в прикачения по-горе файл. В проекта „Подлезите на Подуяне“ се включиха общо осем студенти от специалността „Стенопис“ на Националната художествена академия. Имената на останалите са: Александър Александров, Боян Манов, Ивелина Стойчева, Лена Старибратова, Вероника Парашкевова и Златина Йорданова.