С изложба „Измерения на храбростта” Националният военноисторически музей посреща 6 май. Изложбата показва как представата за храброст се пречупва през личните съдби на хора с различно положение в йерархията на Българската армия, живели в различни времена. 

Включени са повече от 20 героични прояви на обикновени редници, подофицери и висши чинове по време на войните и в мирния период. Измеренията на храбростта са потърсени в способността за съдбоносното и рисково решение на пълководеца, в смелостта да вдъхновиш бойците и сам да ги поведеш срещу врага, в саможертвата в името на националния идеал или защитата на мирното население. Чрез личните вещи на герои посетителите се докосват до вълнуващи истории на личности като старшина I степен Димитър Димитров, спасил с цената на живота си екипажа на своя кораб при внезапно избухнал пожар в трюма с боеприпаси на 4 март 1965 г., подофицер Иван Балахуров от 29-и пехотен ямболски полк, носител на три ордена „За храброст”, който заедно с другарите си задържа коменданта на Одринската крепост Шукри паша, поручик Ангел Янчев, спасил от плен знамето на 35-и Пехотен врачански полк по време на Първата световна война, полковник Никола Ботев, командир на 31-ви пехотен силистренски полк, който на 4 април 1945 г. в хърватското село Подтурен сам повежда щабната рота и пробива обкръжението, в което полкът е попаднал, генерал-майор Григор Кюркчиев, командир на Втора бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия, който в боя на 1 ноември 1915 г. при Долно Чичево е ранен и претърпява ампутация на крака. Въпреки това остава в строя и продължава да командва поверената му част, генерал-майор Константин Каварналиев, успял да удържи напора на две гръцки дивизии при Дойран по време на Междусъюзническата война (1913 г.) и заплатил с живота си, за да даде възможност на българското население да се оттегли.

За първи път в изложбата се показват портрети на кавалери на военния орден „За храброст”, рисувани от известния художник Васил Димов на фронта. В залите звучи музика на Б.Т.Р.

На призива на Националния военноисторически музей за предоставяне на предмети, снимки или документи, пазещи спомена за храбростта в родовата история, които да намерят място в изложбата, са се отзовали внучката на полковник Борис Дрангов Райна Дрангова и родственици на полковник Бохос Бохосян. Музеят очаква още родолюбци да се включат в инициативата.

Изложбата е част от кампанията на bTV Media Group „Заветите на България” за величието и славата на предците ни.

По традиция на 6 май НВИМ обявява Ден на отворените врати. Празничната програма продължава с атракции с военен характер. Ще бъдат отворени за достъп част от експонатите от външната експозиция – самолет МиГ-21бис, самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, вертолет Ми-8 и зенитен ракетен комплекс „КРУГ” – М1. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на българския войник, опитвайки от неговата боб чорба, приготвена от истински военен готвач в полеви условия. Най-малките ще се залюлеят за здраве на гергьовската слънчева люлка, а хорото ще поведат възпитаници на 144 СОУ „Народни будители”. Входът е свободен.