Изпитите по теория за шофьорска книжка вече ще се провеждат по електронен път. От днес листовките се заменят с таблети. Остава и възможността за решаване на лист при желание на кандидатите.

Електронният изпит ще трае 1 час. При грешен отговор, кандидатът може да се върне и да го поправи. В момента половината от изпитите може да се провеждат по електронен път, а след 4 години таблетите изцяло трябва да заменят книжните листовки. Засега 300 такива има раздадени във всички лицензирани школи в цялата страна и това позволява всеки втори кандидат при желание да направи теста си за познаване на пътните правила така.

Въвеждането на електронната система е част от мерките за повишаване на безопасността и за прекъсване на корупцията в системата.

Системата беше изпробвана тази сутрин. „Дебютът” на електронните листовки се прие с голямо доверие от бъдещите шофьорите. Повечето кандидати с лекота оставиха хартиените бланки и посегнаха към таблетите.

"Таблетът дава възможността изпитът да протича по-бързо. Таблетът дава възможност кандидатът да коригира грешките си, т.е. когато е сгрешил може да се върне назад и да даде верен", обясни Валентин Божков от Държавната автомобилна инспекция.

Въпреки новата система проблеми в бранша не липсват. Автоинструктурите предупреждават за нови пропуски - вече няколко седмици се издават нови шофьорски категории - А1, А2, АМ и С1. Всичките са без задължителната учебна документация, т.е. правилата за провеждане. Така 16-годишните в момента получават книжки за мотопед само след теоретичен курс.

Автошколите искат пропуските в системата да бъдат решени до няколко дни. В противен случай те са готови още следващата седмица да станат поредният стачкуващ бранш и да започнат ефективни протести.