ЖП гарата в София ще бъде изцяло обновена до 2 години и половина. Тя ще отговаря на всички европейски изисквания. Вече са събрани офертите на фирмите, които са кандидатствали за извършване на ремонта.

Победителят в конкурса ще стане ясен най-късно до февруари следващата година. Тогава ще започне изготвянето на архитектурен проект, а първите ремонтни дейности са предвидени за следващата есен.

„Модернизацията на гарата е сериозна - изцяло съобразена с всички мерки за енергийно ефективна сграда, зелена сграда. Ще бъде действително едно много красиво съоръжение”, обеща транспортният министър Ивайло Московски.

Стойността на ремонта ще бъде изчислена на базата на събраните ценови оферти, които днес останаха в тайна.

Ремонт на съоръжението не е правен от 1974 г. Последният козметичен ремонт е правен преди 5 години. Тогава са поставени 6 ескалатора и няколко асансьора за трудноподвижни хора.

Вандалското поведение на някои пътници също е допринесло за окаяното състояние на гарата. Най-голям проблем при поддръжката представляват многобройните течове от покрива. Отоплителната система също не функционира от години.

И голямата шатра пред гарата отива в историята. До седмица започва демонтирането на платнището и металната конструкция.