Специална програма ще звучи в ефира на Jazz FM радио по повод първия Световен ден на джаз музиката – 30 април. Сутринта в предаването „Джаз ден“ водещият Светослав Николов ще срещне слушателите с трима български артисти с нови албуми през тази година –  Белослава, Мирослава Кацарова и Живко Петров. Те ще разкажат за традициите на джаза, за своите любими моменти от срещите си с тази музика и съвременната чувствителност – така, както те са отразени в актуалните им проекти. Премиерно в ефира на Jazz FM радио Мирослава Кацарова ще представи песен от новия си албум. В „Джаз ден” ще бъдат откроени и значими композиции и изпълнения с важно място в историята на джаза.

В предаването „Следобедни импровизации” Таня Иванова ще представи два великолепни албума. Първият от тях отдава почит към творчеството на една от най-ярките личности в музикатата на миналия век – Къртис Мейфийлд. Проектът се нарича „Impressions of Curtis Mayfield” и събира на едно място 7 големи имена от света на джаза, наричайки себе си накратко Jazz Soul Seven. Това са: Тери Лин Карингтън (барабани), Ръсел Феранте (пиано), вече покойният Мастър Хенри Гибсън (перкусии), Боб Хърст (бас), Уолас Руни (тромпет), Фил Ъпчърч (китара) и Ърни Уотс (саксофон). Impressions of Curtis Mayfield е трибют, създаден с ум, душа и професионализъм. Той е базиран на свободата и изразителността на джаза – богатство, което носи удоволствие от първата до последната композиция. Вторият акцент в празничното издание на „Следобедни импровизации” е един албум, който по всеобщо мнение носи полъх от бъдещето на джаза. Black Radio илюстрира електронната посока в творчеството на талантливия пианист Робърт Гласпър и всъщност е дело на Robert Glasper Experiment. Музикалната сесия е много интимна, магнетична и секси. За очарованието на албума допринасят красивите гласове на Ерика Баду, Лала Хатуей, Ледиси, Мюзик Соулчайлд и др.

Предаването „All-Time Jazz Masters” в ефира на Jazz FM радио ще се излъчи от 12 часа по обяд, вместо в обичайното време – 22 часа. В него Емил Войников ще предложи на слушателите популярни мелодии, изпълнени от любими джазови музиканти.

 

Последният ден от отбелязвания през април в САЩ Месец на джаза бе обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на джаза. Идеята е на легендата Хърби Хенкок - посланик на добра воля по междукултурния диалог към световната организация за културното наследство. Според Хенкок Световният ден на джаза ще разкрие способността на тази музика да събира различни култури и нации.

 

Специалната програма в ефира на Jazz FM по повод Световния ден на джаза се излъчва с подкрепата на Chivas Regal – блендирано шотландско уиски за съвременни рицари.