Нормализира се обстановката по Южното Черноморие, след наводнението, причинено от проливните дъждове. Вече няма затворени пътища, но бедственото положение в Приморско, Созопол и Царево остава и днес.Най-сложна беше ситуацията в община Приморско. Река Дяволска преля и нанесе сериозни щети на плажа в града. Едно заведение е напълно унищожено, а летището прилича на езеро.От близо три години Приморско моли държавата за пари за укрепване на коритото на Дяволска река. Има и проект за това, който отлежава с Комисията по бедствия и аварии.Приземните етажи на повече от 20 хотела и над 40 търговски обекта са наводнени. Цял ден продължи отводняването им.Снощи пътната обстановка по Южното Черноморие започна да се нормализира. Вече всички пътища са отворени и проходими. Въпреки това полицията призовава хората да не пътуват към Созопол, Приморско и Царево.

Созопол се съвзема

В деня на Св. Марина, празника на Созопол, времето беше благосклонно и валежи през нощта нямаше. Бедственото положение остава в сила след преливането на реките Дяволска и Ропотамо, кризисният щаб продължава да действа, но ситуацията се нормализира. Вече няма затворени пътища към курортите на юг, след като късно снощи беше отворен и най-критичният участък – Созопол – Приморско. На 70 сигнала са реагирали спасителните екипи вчера – в Приморско, Дюни, къмпинг „Градина” и Лозенец. Четири екипа продължиха да отводняват залети улици и къщи в Приморско и през нощта. Няма бедстващи хора. Пороите са активизирали нови свлачища в района, през деня те ще бъдат огледани от комисия, която ще прецени колко са опасни.Щетите са предимно материални – изпочупена инфраструктура, потопени етажи на хотели и магазини, разбити лодки. Плажните ивици също пострадаха. „Това е шестото поред бедствие, срещу природата нищо не можем да направим. Цяла нощ работихме. Пораженията са огромни, вчера отстранихме около ¾, очакваме към 8:30 да сме приключили”, коментира пред bTV концесионерът на Централния плаж в Созопол Цоньо Христов. По плажа минава река с изключително неприятен мирис. „Реката идва от шахтите, които не успяха да поемат водите вчера. Всичко отива в морето и трябва бързо да се спре – насипва се пясък”, посочи концесионерът. Той подчерта, че много туристи са се включили в разчистването на плажа. По време на бурята гръм е паднал в царевското село Извор и е опожарил къща. По това време в къщата не е имало хора.

Безоблачно небе на къмпинг „Смокиня”

На къмпинг „Смокиня” времето е слънчево, морето е спокойно и само малкото останали щети по плажната ивица напомнят за бедствието преди ден.Жена от Ямболско разказа пред bTV как семейството й е било блокирано от прелялата река Ропотамо. „Бяхме принудени, защото влязохме в капана на природата. Тръгнахме директно за Китен, по пътя за Царево колите бяха спрени заради Ропотамо. Затова се върнахме на „Смокиня”, видяхме, че и тук е наводнено, едва преминахме главното шосе”, обясни тя.

Трима младежи във водния ад

Почивката на Синеморец за трима младежи завърши, преди да е започнала. Христо, Николай и Иван се оказали във воден капан в сряда сутринта, когато прелялата река Ропотамо залива колата им. „Автомобилът беше пълен до горе, една кола на „Пътна помощ” закачи нашата кола и тя не беше отнесена. Само с една лодка успяха да стигнат до нас. И най-високата фадрома щеше да потъне, ако беше стигнала до нас”, разказа един от младежите.Те решили да изчакат дъжда да спре и след това да решат дали да се върнат обратно по пътя. „Карахме около километър в търсене на място да отбием, в един по-стръмен участък реката беше завлякла дървета, минахме през едно място и завлякохме нещо – едно дърво се беше закачило отдолу”, разказа шофьорът на колата.

Младежите успели да спасят само два телефона и една раница сухи дрехи.

Тежка ситуация за бизнеса по морето

Няколко хотела са наводнени в курортното селище Лозенец на Южното Черноморие.

„Проблемът на наводнените е, че се намират в най-ниската точка на селото. Вчера дъждовните води се стекоха по естествен път по склоновете към най-ниската точка в търсене на път да се влеят в морето”, разказа пред bTV кметицата на Лозенец Мария Василева. По-думите й, освен преките щети за инфраструктурата, за хотелиерите и туроператорите, най-сериозни са щетите за туризма от това, че хората са уплашени и се притесняват да отидат на море. „Днес отново е слънчево и безоблачно.

Подобни дъждове се случват почти всяко лято, защото няма дъждовна канализация”, обясни Василева.

Калин Вельов: Природата ни даде сериозен знак

В центъра на бедствието на къмпинг „Смокиня” в нощта срещу сряда е бил музикантът Калин Вельов, който всяко лято почива на къмпинг.„Бяхме с много голяма сериозна палатка, с три каравани. Чак впоследствие разбрахме, никой не ни предупреди предварително – това се случва за четвърти път тук, като тази година е за втори. Предишния път водата е била 1,5 метра”, разказа Калин Вельов в ефира на bTV.„Около 4:30 се образува едно ручейче, събудих всички и към 6:30 се евакуирахме. Към 9:00 часа, когато се върнахме, положението беше много сериозно”, обясни музикантът.

„Това се случва заради силата на природата, но и заради човешката дейност. Много неща се правят половинчато. Ако някой слага тръби изобщо отдолу под къмпингите, те са с много малък диаметър. Контролните органи също не си вършат работата – разказаха ми куп истории, откакто това се случи”, подчерта още Калин Вельов. Музикантът разказа, че е преживял и голямата градушка в София преди седмица, а по колата му още личат следите от големите ледени късове. „Тази година природата ни даде много сериозен знак – трябва да се замислим много сериозно”, изтъкна той накрая.