Русия може да насочи към България нова тръба от вече планирания „Турски поток”, ако получи помощ от Европейския съюз. Това съобщи от Будапеща руският президент Владимир Путин.

Коментирайки споразумението с Турция за изграждането на нов газопровод, след разговорите си в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан, Путин заяви: „Ние сме готови да го изградим в такъв обем, че този газ да може да стига и в ЕС през Турция”, предаде „Ройтерс”.

„В същото време ние не искаме никого да наказваме, никого не искаме да обиждаме. Ако това е възможно, ние сме готови след това да влезем и в България - Европейската комисия вече ни помоли за това. Готови сме да отидем и в Гърция. Така че ние не смятаме да закриваме каквото и да било, от никого не се каним да се откъснем”, каза Путин.

След разговорите си в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан, Путин посочи, че Русия е готова да обмисли с европейските си партньори алтернативи на проекта „Южен поток”, но отказ от сътрудничество с Турция няма да има.

Българските власти на този етап се въздържат от коментар.

По неофициална информация на bTV правителството ще изчака първо Европейската комисия да реагира на идеята на руския президент.

Ако Брюксел каже „Да”, „Турски поток” ще има отклонение към България.

Според премиера Бойко Борисов идеята за газов хъб в България вече е стигнала до бюрото на Владимир Путин и това е провокирало думите му в Будапеща.