3.8 млн. лв. лева ще бъдат отпуснати още днес за довършването на сградата на съда, известна като Военното НДК. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като инспектира сградата заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, министъра на финансите Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Решението за това ще бъде взето днес на подпис от кабинета, каза премиерът, цитиран от БТА. Той припомни, че преди месеци са дадени други 11 млн. лв.

След половин година Военното НДК става съдийскоРемонтът и преустройството на недовършената сграда ще струва поне 10 млн. лева

По думите му сградата е правена през пръсти - няма изолации, всичко трябва да се смени. Той отбеляза, че са се разбрали правосъдният министър да предложи на ВСС да обявят обществените поръчки за обзавеждането и оборудването.

При приемането на новия бюджет през октомври ще им бъдат дадени тези пари, за да могат бързо да вървят поръчките, мотивира се Борисов.

Правосъдният министър уточни, че тези 3.8 млн. лв. ще са достатъчни сградата да бъде довършена до края на тази година. След като е готова, ще се освободи капацитет в сградата съда на "Римската стена". Идеята е там да влязат някои от институциите от Съдебната палата, а в Палатата ще се освободи място за Софийски градски съд, уточни Иванов.

Спор за авторски права бави преустройството на военното НДКАвторът на първоначалния проект обвини правосъдното министерство, че е нарушило правата му с откритата обществена поръчка

Борисов пък обясни, че на инспекцията присъства и кметът на столицата Йорданка Фандъкова заради въпросите, свързани с паркирането около сградата. Нови 6 млн. лв. ще са необходими за тази реорганизация. Съгласно представения от Фандъкова план, трамвайните линии на бул."Ген.Скобелев" ще бъдат изместени, а тунелът, който излиза на ул."Фритьоф Нансен" ще бъде само за автомобили, поясни Борисов.