Ще има изцяло нов закон за единния орган за борба срещу корупцията. Това каза на кръгла маса в Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, която заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г.

„Единният орган ще обединява функциите на няколко органа (КПУКИ, БОРКОР, звена в СП). Системата трябва да се направи така, че всеки, който не си върши работата, трябва да го изхвърли, а който си я върши да го награди и поощри. Искаме да има добре подготвени хора”, подчерта Кунева.

„С министър Иванов сме се заели да намерим обучители и средства. Инспекторатите са изключително важен елемент. Всеки, който кандидатства за работа в единния орган, трябва да знае, че проверките ще бъдат част от ежедневието. Искаме да имаме санкции, които са съобразени с облагата, временно отстраняване от длъжност”, обясни тя.

Вицепремиерът посочи, че целта е новият закон да бъде приет от МС до края на този месец и новият орган да започне да работи най-късно от 1 януари 2016 г.

„Не вървим към дублиране на органи, а към тяхното събиране. Знаем, че има интерес за това как ще се гарантира независимостта на този орган. Когато можеш да посочиш кой е отговорен, е добре. Трябва да се проведат вътрешни дискусии. Назначаването ще се осъществява с публична процедура”, допълни Кунева. Тя уточни, че публичното изслушване ще бъде абсолютно задължително.

Подкрепата на премиера не е безусловна, ако не се справяме, каза от своя страна и министърът на правосъдието.

„Целта е да си свършим работата. При положение, че не тръгваме по пътя на създаване на независима прокурорска институция, означава, че разчитаме на конвенционалната - тази, която, съществува и в момента. Радвам се, че вчера бяха внесени предложения за изменения в ЗСВ.