Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв., съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи и за превенция.

Какво ще се финансира?

Сред проектите, които ще бъдат финансирани, са укрепването на свлачища в участъци от АМ „Струма” и общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, за почистване коритото на р. Марица в регулацията на Свиленград и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения, за брегоукрепване.

От общата одобрена сума 2.2 млн. лв. са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Ще борим бедствията заедно със Сърбия

Българското и сръбското правителства ще си сътрудничат в областта на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия. Това предвижда проект на споразумение, одобрен на днешното правителствено заседание

Предвидени са различни форми на взаимодействие като оказване на помощ при поискване, обмен на информация, съвместно планиране и изпълнение на проекти и научни разработки, организиране на общи конференции и учения.

С документа се регламентират процедурите за пресичане на държавната граница от спасителни екипи, процедурите по внос и износ на стоки по време на спасителни акции и използването на въздухоплавателни и плавателни средства.