Правителството отпуска допълнителни 40 млн. лв. за разходите на БДЖ, съобщиха от правителствената информационна служба. Решението бе взето на редовното правителствено заседание в сряда.

Средствата, които се осигуряват от централния бюджет, са допълнение на бюджета на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, разписан в Бюджет 2015.

Те ще създадат предпоставки за изпълнение на извършваните обществени превозни услуги и за осигуряване на нормални условия за пътуване на ползващите железопътен транспорт, се посочва в решението.

Отпуснатите 40 млн. лв. са равни на сумата, с която бе намалена субсидията за железницата за 2015 г. „Парите общо не са по-малко, а са с 9 млн. лева повече, но конструкцията, така направена, че на практика намалява субсидията. Целеви капиталов трансфер от 40 млн. лева стои блокиран и към днешна дата не може да се ползва, защото няма нотификация, тоест одобряване на държавна помощ от страна на Брюксел", уточни министърът на транспорта Ивайло Московски пред bTV в понеделник.

Още в края на 2014 г. транспортният министър Ивайло Московски обяви, че държавната субсидия за железницата е намалена с 40 милиона лева за 2015 г. и заради това се налага оптимизиране на влакове и служители. Част от съкращенията вече започнаха.

В началото на седмицата БДЖ спря от движение 38 пътнически влака, а на други 10 съкрати маршрута. От 1 февруари се очаква да бъдат спрени още 90 композиции. Планирано бе и съкращаването на 1500 служители на железницата.

Това доведе до протести на железничари и пътници на редица гари в цялата страна, чиято кулминация бе в неделя, 18 януари. Тогава транспортният министър лично отиде при протестиращите в Карлово, за да обяви, че 8 от спрените общо 12 линии ще бъдат възстановени.