Управляващите опитват за пореден път да прокарат новия дълг от 16 млрд. лв. през парламента. Кабинетът „Борисов 2.0” отложи редовното си заседание, за да присъства на дискусиите в пленарната зала. Няма го само премиерът.

Под прозорците на парламента БСП и „Атака” събраха свои поддръжници на протест срещу гласуването на дълга.

От ДПС поискаха дебатът да бъде отложен за утре, защото правителството не е потърсило диалог с опозицията, както и че не са създадени предпоставките за взимане на информирано решение. „Добрата среда за взимане на подобно решение е гласът на съгласието, а не шумът на вувузелите”, заяви Лютви Местан. Предложението обаче беше отхвърлено.

Едновременно с това президентът обяви, че е „за” новия заем заради ниските лихви, но призова той да бъде подробно обяснен и обоснован. По-късно държавният глава отложи консултациите си с Реформаторския блок и ДПС, планирани за днес.

Това се и опита да направи финансовият министър Владислав Горанов от трибуната в Народното събрание.

„Българското общество живее на заем от 2009 година. Не можахме като общество да приемем за ценности да харчим, колкото плащаме”, заяви той. По думите му минималният размер на заема би могъл да е 14 млрд. лева.

Срещу думите му застана Мая Манолова от БСП-Лява България, която нарече 45-минутната му реч „репетиция за бъдеща академична кариера”. „Политическата ви кариера няма да завърши добре. Не сте честен финансов министър(...) Вие можете да печатате дълг и бюлетини, което сме видели”, каза тя.
 
Отговорът на Горанов беше личен: „Г-жо Манолова, Мая, не мога да печатам пари, само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение(...) Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина, той е следствие”.
 
Обсъждането на новия заем продължава, а въпросът дали ще има мнозинство, което да го гласува, засега остава без отговор.