Възможността пътни полицаи да спират автомобили за проверка без задължителния до момента аудио и видеозапис е с цел намаляване на катастрофите по пътищата. Това обясни в предаването „Тази сутрин” на bTV директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски.

Той обясни причините за промяната с това, че от началото на годината до юни въпреки въвеждането на мобилните камери за контрол расте броят на тежките пътнотранспортни произшествия и броят на ранените.

В същото време са се увеличили жалбите от граждани, които се оплакват, че в близост до пешеходни пътеки и до светофари стоят пътни полицаи, пред очите на които се извършват нарушения и те не взимат отношение, посочи Терзийски.

Той припомни, че досегашните методи за контрол на пътното движение са три – мобилни и стационарни камери за скорост, широкообхватният метод за контрол, когато голяма група пътни полицаи спират голяма група от шофьори, и аудио и видеозапис.

 

Към настоящия момент нашите ресурси са ограничени – август и септември са изключително тежки, тъй като много от хората излизат в отпуск, пътува се много, допълни той.

Затова освен трите метода решихме да въведем и четвъртия за известен период от време, ще преценим колко е необходимо, поясни Терзийски.

С колегите от инспектората и „Вътрешна сигурност” въвеждаме тристепенен метод на контрол върху работата на пътните полицаи още от другата седмица, увери още шефът на националната полиция.

Всеки пътен полицай, който е спрял автомобил, без да е в условията на аудио и видеозапис или по метода на широкообхватния контрол, трябва да състави документ. Пред него трябва да се извърши явно нарушение – например минаване на червен светофар, недаване на предимство на пешеходец, опасно шофиране. Той трябва да докладва в дежурната част на съответното районно управление веднага при спирането на автомобила, каза Терзийски.

По думите му в страната работят около 2000 полицаи по пътна безопасност, около 120 автомобила са оборудвани с камери, така че малка част от служителите на „Пътна полиция” ще излизат да работят по последния метод.

Целта ни е да намалим войната по пътищата, коментира още Терзийски.