Битката за цената на тока се пренесе в парламента. Енергийният регулатор защитава пред депутатите искането си за по-скъп ток. Всеки ден отлагане на новите тарифи увеличава дупката в бюджета на Националната електрическа компания. Това стана ясно от обясненията на ръководството на регулатора.

А евентуална отсрочка с месец можела да има смисъл само при сериозна реформа.

Пред депутатите ръководството на енергийния регулатор припомни, че дупката в от стар и текущ дефицит в НЕК е за над 4 милиарда лева и защити цените, срещу които бизнеса скочи, с аргумента, че ще извадят обществения доставчик на печалба след година.

Все пак от регулатора допуснаха, че ако резултатите от проверката на финансовата инспекция след две седмици покажат сериозно разминаване между договорите и реално продадената енергия, ще има основания КЕВР да ревизира цените.

Така в крайна сметка може и да се избегне увеличението на тока за бизнеса с до 20%, и въпреки това тока за бита да не скочи с повече от 2 на сто. Според сегашните разчети, без поскъпване за индустрията, цената на тока за домакинствата би се увеличила със 17%.

„Ясно е че реформите са тежки, но ако има наистина реформи, нека да са реални и тогава да има смисъл от този удължен срок. Ако това се прави за да се наместят нещата, тогава няма смисъл”, заяви Светла Тодорова от регулатора. 

Очакванията са утре парламентът да гласува удължаване на срока за решаване на новите цени на тока, а след това в петък, комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решение има ли достатъчно основания за това.