Столичният кмет Йорданка Фандъкова разчита много на гражданската активност с идеи и предложения за добри решения, за да постигнем заедно желаното развитие на града. При гостуването си в Джаз ФМ, част от bTV Radio Group, тя описа като основни линии на управлението инвестиции в екология, инфраструктура, образование и подкрепа за гражданските инициативи в сферата на културата и културното наследство.

„Избрахме посоката на устойчивото, подчинено на зелените политики развитие във всички сектори. Реконструираните улици и булеварди стават по-добри за придвижване, но и допринасят за чистотата на въздуха. Метрото е най-екологичният и най-удобен за гражданите транспорт – построихме нови 21 км и днес с него пътуват 350 000 души дневно. Предприехме мащабна модернизация на наземния градски транспорт с нови, енергоефективни и екологични автобуси, тролеи и трамваи. Системата за третиране на битовите отпадъци е по най-високите европейски екологични норми, като постигме рециклиране на над 50% от отпадъците – това е завършен цикъл и изцяло решен въпрос за десетилетия напред. В зелената система – реконструираме паркове и навсякъде, където беше възможно, монтирахме поливни системи. През септември на много места виждаме зелени акценти, което създава уют и усещането за свежест и за по-чиста околна среда. Гордеем се с новото училище, което открихме в с. Герман. С детската градина, която беше построена миналата година, се получи цял модерен съвременен образователен комплекс с европейски измерения. В сферата на поддръжката на учебните сгради посоката ни е енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници. Когато поставихме тази основа, тя ни даде отправната точка. Към нея добавихме духа на града, разкриването и опазването на културно-историческото наследство. На откриването на Музея за история на София неслучайно имаше толкова хора и толкова много усмивки, защото това е придобивка, чакана много години. Няма как да очакваме гражданите да са съпричастни, ако те нямат своето пространство.“ – посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Снощи Столичната община и хилядите присъстващи на откриването на най-новия музей превърнаха официалната церемония в празник с атрактивна триизмерна възстановка на шестхилядната история на града и зрелищни фойерверки. Всичко това публиката посрещна с аплодисменти и вълнение, а със стотици снимащи телефони сподели емоцията в социалните мрежи. По-рано през деня новата експозиция разгледаха 10 000 души. Музеят е отворен от вторник до неделя от 10 до 18 ч., а всеки четвъртък входът е свободен: „Защото всеки трябва да има лесен достъп до култура.“ – обясни на откриването Йорданка Фандъкова.

В София междувременно продължават извеждането на деца от институции и настаняването им в семейна или близка до семейната среда, внедряването на елементите от системата за интелигентно управление на трафика, изграждането на канализация. Само тази седмица бяха открити Музеят за история на София и заводът за третиране на отпадъците, нови сгради на училище и детска градина, детски отдел на филиала на Столичната библиотека в район „Люлин“, фитнес на открито в парк „Св. Никола“ в район „Възраждане“. И още – започна приемът на документи за финансово подпомагане по общинската програма „Ин витро“, съвместно с творчески организации се подготвя обживяването със средствата на изкуството на изоставената бивша топлоцентрала на НДК, в доброволческо партньорство между общината и гражданските структури се постави началото на инициативата „Направи си сам София“ за обновяване на градски пространства, с подпомогнат от общинската Програма „Европа“ проект местната администрация и гражданите на район „Триадица“ се събраха, за да оформят заедно визията за развитие на района. Тези дни с подкрепата на Столична програма „Култура“ се провежда фестивалът „Фотофабрика“ за маргиналния човек и „ДА фест“ за дигитални изкуства, организиран от Националната художествена академия, много спорт ще има този уикенд в Еxtreme Fest в рамките на Европейската седмица на спорта, в Европейските дни на наследството ще се докоснем до малко познати места на паметта, а в Европейската седмица на мобилността се предлагат идеи за устойчивите начини за придвижване.
 Развитието променя духа на града, създава усещането за общност, насърчава съпричастността. „Развитието възпитава хубавото, красивото, чистото – и ние се променяме в хода на промяната на града. Една от първите ми инициативи в посока на включване на гражданите бе програмата „Зелена София“, така че да приобщим всеки към подобряване на средата около дома. Когато хората участват и са съпричастни, те ценят това, което е направено. Това е моята философия за включване на гражданите. Това се случва и в сферите на културата и спорта. Затова много ме радва, че тази гражданска енергия се вижда навсякъде в нашия град.“ – каза Йорданка Фандъкова.

Тя чувства гражданската енергия и в критичния тон към някои проекти: „Това е изключително важно за мен. Затова в обръщението си вчера призовах да бъдем активни, но и да бъдем критични, защото по този начин участваме в развитието на града си и така го чувстваме като свой. Интересен и любопитен факт е, че със създадената преди седем години по инициатива на общинските съветници от ГЕРБ Програма „Европа“ се финансират проекти, за да има обсъждания, дискусиии, да се включват гражданите в различни теми. Парадоксалното е, че общината финансира доста често критиките към себе си. Тази година бяха проведени няколко много тежки, сериозни дискусии по различни теми, особено за трансформиране на знакови пространства. Това е ценното и важното за мен – в тези дискусии може да се прецени в коя посока да се развива даденото пространство.“ – посочи Йорданка Фандъкова в стуиото на Джаз ФМ.

Утре предстои представянето на проектите за развитие като място за култура на изоставената топлоцентрала на НДК в Южния парк. Там вероятно своя дом ще намери софийският независим театър. „Смятаме, че е много важно да чуем мнението и предложенията на хората, които биха се възползвали от такова ново пространство за култура. Такъв бе акцентът ни през изминалите няколко години, особено за откритите пространства за култура.“ – и тук Йорданка Фандъкова изреди Лятната естрада в Борисовата градина, сцената на НДК, Моста на влюбените, галериите на открито пред Народния театър и в градината „Кристал“. „Започнахме да създаваме и закрити пространства за култура, включително и за съвременна култура. И това, мисля, че включва повече гражданите.“ – благодарна е за тяхната инициативност Йорданка Фандъкова.

Сред предстоящите проекти, по които ще започне работа в непосредственото бъдеще, Йорданка Фандъкова посочи изграждането на третата метролиния от Малък градски театър зад канала през центъра до кв. Красно село: „Възложих и старта на процедурите за следващите 4 години до Овча купел, така че следващата година ще започнем да строим и тях. До края на годината започваме и кръстовището на булевардите „България“ и „Акад. Иван Евстатиев Гешов“. В момента приключва процедура за 110 нови автобуса и подготвяме проектите за модернизиране на трамвайни линии и закупуване на нови трамваи. Днес откриваме поредната нова детска градина в район „Надежда“, но вече започнахме изграждането на нови осем, които трябва да бъдат готови догодина. Предстои реализирането на проектите по Норвежката програма за социализацията на Западната порта на Сердика, където археологическите проучвания приключиха. Във всяка сфера имаме проекти, които трябва да започнат буквално до края на тази година и в началото на следващата. Имаме подготвени проекти и много ясна визия за няколко години напред. Така че това темпо и тази посока, която си поставихме – развитието на София като зелен град, да може да бъде и финансово обезпечена със средства най-вече по новите оперативни програми, които вече отварят.“

Така грижата на общинската администрация за града постепенно се превърна в грижа на гражданите за града – символ на разбирането, че общината е нашата общност. „Това е най-голямата ми радост. Още по време на първия ми мандат неколкократно заявявах, че за мен е важно да се убедим всички, че градът не е на кмета, той е на гражданите – и всички заедно го правим, всеки със своите ангажименти, но с обща енергия. И смятам, че това вече в последните години се усеща и дава надеждата, че нашият град, който е прекрасен и има много големи възможности за развитие, е поел по пътя на промяната и развитието.“ – каза Йорданка Фандъкова в ефира на Джаз ФМ.

Интервюто на Светослав Николов със столичния кмет можете да чуете в прикачения файл.