София е 30-ти сред над 300 световни града – с Будапеща и Лондон малко преди нас, в класацията Global Metro Monitor на Brooklyn Institute и банката JPMorgan Chase за постигнат брутен вътрешен продукт равен или по-голям от нивата отпреди кризата. БВП на София е с ръст от 2,5%, а увеличението на заетостта – с 3,4%. С тази новина посрещнахме в студиото на bTV Radio кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира: „Това означава, че градът работи и се развива. Неслучайно София през всичките години на криза има повече от три пъти по-ниска безработица от средната за страната. Столичната община има принос, защото се яви един от най-големите инвеститори – със собствената инвестиционна програма и с привлечените европейски средства. Без да натоварваме допълнително софиянци с местни данъци и такси, увеличихме работата в града, което ни позволи да преведем София през кризата. Проекти като изграждането на метрото, завода за отпадъци и канализацията, имат ефект напред във времето, а други засягат нашето ежедневие – като мащабната програма за реконструкция и ремонт на улици и булеварди, детските градини, парковете и градините.“

Днес София се развива и предлага все по-добра среда на живот. „Това се постига с много сериозна работа, ясни планове и добър екип“, посочи в студиото на bTV Radio кметът Йорданка Фандъкова. И продължи: „Нужна е последователност и да имаме доверието на хората – за мен това е най-ценният капитал, който имаме, и зная колко е крехък. Затова моя много сериозна задача е контролът. Когато започнем един обект, искам да се работи непрекъснато, сериозно.“ Тя даде пример с реконструкцията на „Цариградско шосе“ и на кръстовището при Семинарията. „Все още има много работа, има много нерешени проблеми, но се надявам да сме успели да преобърнем трайно тенденцията и вече да говорим само за развитие“, каза столичният кмет.

Йорданка Фандъкова посочи, че в развитието на София изключително много разчита на участието на гражданите: „Градът е на гражданите. Кметът управлява системи в града, но гражданите трябва да повярват и да видят, че има грижа, и тогава сами се включват.“ Като първата такава ценна програма за пряко участие в грижата за опазване на средата тя посочи „Зелена София“. „За включването на гражданите в развитието на столицата допринася отварянето на общината за гражданските и за творческите организации, за съюзите и асоциациите в областите на културата, спорта, бизнеса, икономиката и науката“, каза Йорданка Фандъкова. bTV Radio Group си партнира със Столичната община в инициативата „Не си сам на пътя“, в която граждани подават чрез Инспектор Енджой и Агент Зи рок сигнали за нередности на пътя, а Столичната община съдейства спрямо правомощията си в отстраняването им. Инициативата стана толкова популярна, че към разширяването на обхвата й извън столицата интерес проявиха градове като Пловдив, Бургас, Варна и др. И още – в момента екипи на Столичната община оглеждат тротоарите за малки елементи, които представляват опасност, като стърчаща арматура, и ги премахват.

За насърчаване на гражданското участие във взимането на решения за развитието на столицата, пред bTV Radio кметът Йорданка Фандъкова каза: „Давам си сметка, че един проект не може да хареса на всички, но когато събереш повече мнения, виждаш как може да бъде реализиран по-добре. Така например преработихме проекта за кръстовището на Лъвов мост, като в съответствие с предложенията на гражданите го направихме с две, вместо с три платна“.

Цялото интервю на Светослав Николов с кмета на София Йорданка Фандъкова можете да чуете в прикачения файл.