Книжките на професионалните шофьори, който имат категории С или D, ще са валидни 5 години, а не 10 години, както беше досега. Това реши парламентът, като прие на второ четене поправки в Закона за българските лични документи.

Новата валидност влиза в сила за свидетелствата за управление, за които се подават заявления след 19 януари. Книжките, издадени до тази дата, ще важат за срок от 10 години, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Според депутата от БСП Петър Мутафчиев било по-добре да се държат изпити и ако професионалните шофьори не ги издържат, тогава да им се отнема книжката. От опозицията поставиха въпроса какво става със свидетелствата на водачите, които имат както професионална, така и любителска категории.

В такива случаи срокът на книжката ще е 5 години. Допуска се възможност човек, който има две категории, да се откаже от едната, уточни Вучков.

Промените бяха приети с 80 гласа „за", 7 „против" и 7 „въздържал се". Гласуваха общо 94 депутати.

В следващите два месеца ще се обмисли как с наредба да бъде дадена възможност на водачите, които имат С-категория, но не я ползват и не им трябва, да се откажат от нея.

Към момента около 300 000 души имат книжки с изтекъл срок на валидност. От МВР се надяват с промяната част от тях да бъдат стимулирани до 19 януари да подменят документите си.