100-годишнината от рождението на американската легенда Франк Синатра ще бъде отбелязана с първото събитие от „Музиката на Америка“ за този сезон. На 14 ноември от 19:30 ч. ще бъде открит шестият сезон на цикъла с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио. За концерта ще гостува забележителният певец и актьор с впечатляваща кариера на Бродуей Сал Вивиано. С програмата „PERFECTLY FRANK - A CENTURY of SINATRA“ Вивиано възкресява ненадминатия талант на Синатра чрез неговите хитове “My Way”, “Fly Me to the Moon”, “New York, New York”, „It Was A Very Good Year”, “Night And Day” и много други. На диригентския пулт за концерта в зала “България” ще застане Григор Паликаров. Цикълът „Музиката на Америка“ се организира от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

„Франк Синатра е истинска легенда! Творчеството му е изключително! Надали има друг артист, оставил толкова ярък отпечатък върху изкуството и обществото“, възкликва солистът Сал Вивиано в специално интервю за Джаз ФМ радио. „Имам уникалната възможността да изпълнявам неговите песни. В началото на кариерата си записвах с някои от големите композитори, работили за него. Това бе голяма чест! Така се чувствам лично свързан със Синатра, макар че никога не съм го срещал. Макар да не звуча и да не изглеждам като него, искам да му благодаря за това, че проправи пътя на толкова много от нас“, сподели още Вивиано.

            Сал Вивиано съчетава успешно кариерата на певец и актьор. Той е известна фигура на Бродуей, където дебютира още през 1984 г. в спектакъла „Тримата мускетари“ (1984). Изпълнява централни роли в бродуейските постановки „Romance/Romance“, „Градът на ангелите“, „Falsettos“, „Животът“, „The Full Monty“ и др. През 1998 г. получава номинация за наградата „Хелън Хейс“ за главната роля в мюзикъла „Sunday in the park with George“. Изнесъл е и над 300 концерта като солист с престижни оркестри в Америка и Европа.

Билетите за концерта са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com

За Франк Синатра

Една награда „Оскар“, 13 награди „Грами“, 58 филма и над 250 милиона продадени плочи, 4 съпруги, 3 признати деца и 1 непризнато – така вероятно би изглеждал животът на Франсис Албърт Синатра в цифри. Но неговата артистична личност не може да бъде измерена само с тях, защото той пише историята на американската музикална култура цели 60 години. На 12 декември 2015 светът отбелязва 100 години от рождението на легендата.

Известен с прозвищата The Voice (Гласът) и Ol' Blue Eyes (Старите сини очи) Синатра дебютира през 1937 г., а две години по-късно излиза първият му солов студиен запис на песента "Our Love". Синатра манията започва още в ерата на суинга, когато от 1940 до 1943 г. 23 негови сингъла влизат в класацията Топ 10. През 1943 г. певецът дебютира в прочутата Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, а след участие в няколко филма популярността му става толкова голяма, че след един негов концерт в „Парамаунт театър“ тълпата от 35 000 души предизвиква безредици в Ню Йорк. По някои изчисления през 40-те години феновете му наброяват над 40 милиона.

Синатра налага своя специфичен вокален стил, като изпълнява само песни или аранжименти, писани специално за него. Той има възможността да работи с първокласни музиканти като Хари Джеймс, Томи Дорси, Каунт Бейси, Куинси Джоунс, Бъди Рич, Били Мей, Нелсън Ридъл и др.

Като актьор Синатра играе в 58 филма и печели „Оскар“ за ролята си в лентата „Оттук до вечността“ (1953) на режисьора Фред Зинеман.

Познат е като любимец на жените. През 1951 г. се жени за холивудската легенда Ава Гарднър, а впоследствие неговото име се свързва с някои от най-красивите жени от епохата - Марлене Дитрих, Лорън Бакол, Лана Търнър, Мерилин Монро. През 1966 г. Синатра се оженва за друга знаменитост - Миа Фароу.

Медиите се интересуват постоянно от бурния му живот – проблемите с алкохола, многобройните любовни афери, слуховете за връзки с мафията. И все пак, през целия си живот той се радва на компанията на принцове, крале и президенти. И макар че в кариерата му има много възходи и спадове, Синатра винаги успява да се завърне и продължава да пее на сцената почти до последните години на своя живот. Умира през 1998 г. в Лос Анжелис.